"Onze warmtepomp kan wél hoge temperaturen leveren"

Gepubliceerd op:
29 november 2022

Bij het aardgasvrij maken van woningen wordt vaak gekozen voor een individuele lucht/water warmtepomp voor het verwarmen van de woning. Maar voor veel bestaande woningen is dat geen optie. "Wij bedachten een heel nieuw type warmtepomp, die water duurzaam verwarmt tot boven de 65 graden Celsius", vertelt Marcel Klootwijk van ETP. 

Foto: NU Projectontwikkeling

"Een geschikte bodem of oppervlaktewater als warmtebron zijn niet overal beschikbaar, lucht wel", legt Klootwijk uit. "Maar de huidige lucht/water warmtepompen zijn weer niet geschikt voor woningen die hoge temperaturen nodig hebben, voor radiatoren en warm tapwater. En al kunnen ze dat wel, dan is het rendement vaak heel slecht. Onze installatie kan wel een temperatuur van 60­-70 graden Celsius leveren. Dat lukt ook als het buiten heel koud is, en met een goed rendement. Het systeem is hierdoor eenvoudig op te schalen naar appartementengebouwen. En te gebruiken in kleinschalige warmtenetten voor bestaande woningen."

Koudetechniek

ETP ontwikkelde deze HT-warmtepomp met subsidie. De technologie komt uit de koudetechniek. Klootwijk: "In onze warmtepomp gebruiken we hoogwaardige compressoren, die in de professionele koudetechniek gangbaar zijn. Eigenlijk is dit een semi-industriële lucht/water warmtepomp. Daarom is deze warmtepomp niet interessant voor individuele huishoudens of bijvoorbeeld kantoren met laag-temperatuur verwarming. De techniek is vooral geschikt voor appartementencomplexen waarvoor een warmte/koude-opslag (WKO) te duur is."

Scheveningen

De HT-warmtepomp is interessant voor zowel bestaande als nieuwbouwcomplexen. Zo wordt dit systeem toegepast in het nieuwe appartementencomplex Het Boegbeeld in Scheveningen. Rychard de Jong van Eneco Warmte en Koude, dat de exploitatie verzorgt, over dit project: "Een WKO was hier niet mogelijk, omdat we geen ruimte in de ondergrond hebben. Helaas is hier ook geen stadswarmte in de buurt. En aardgas is natuurlijk helemaal ‘not done’. Daarom was deze oplossing precies goed voor deze locatie. We hebben overigens voor mogelijke calamiteiten wel een elektrische piekboiler geplaatst als een warmtepomp afvalt."

Subsidie uit regeling DEI+

Over de ontwikkeling van deze HT-warmtepomp heeft Klootwijk 5 tot 6 jaar gedaan. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ondersteunde ETP met subsidie uit de regeling Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+).

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?