"Onze waterstof-brandstofcelfabriek produceert evenveel vermogen als een grote kolencentrale"

Gepubliceerd op:
12 september 2022
Laatst gecontroleerd op:
3 oktober 2022

Het Nederlandse bedrijf Nedstack ontwikkelt een waterstof-brandstofcelfabriek die vanaf 2026 jaarlijks één gigawattuur aan stackvermogen gaat produceren. CCO (chief commercial officer) Roel van de Pas: "Dat is evenveel als de jaarlijkse productie van een grote kolencentrale of het voortstuwend vermogen van 25 cruiseschepen".

Een waterstof-brandstofcel is een apparaat dat waterstof en zuurstof omzet in elektriciteit, warmte en water. Bij dit proces komen geen schadelijke stoffen vrij. De cellen vormen samen stacks (stapels), de bouwstenen van grote energiesystemen. Hiermee kunnen bijvoorbeeld schepen varen zonder uitstoot.  
 

Ongekende schaal

Van de Pas: "Met ons project kunnen we waterstof-brandstofcellen realiseren op een ongekende schaal. De kwaliteit en het volume van de productie zullen stijgen en de kosten dalen. Het project is technisch en economisch vernieuwend. Technisch door productiemethoden over te nemen die zich hebben bewezen in andere industrieën, zoals bij de productie van batterijen en zonnecellen. Economisch, omdat de EU voor het eerst op grote schaal het Europese aanbod van groene technologie stimuleert."

Project van Europees belang 

Na een strenge selectieprocedure bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Europese Commissie, droeg Nederland het initiatief van Nedstack voor als de Nederlandse bijdrage aan de eerste golf projecten van de Important Projects of Common European Interest (IPCEI). Dit zijn internationale samenwerkingsprojecten die voor heel Europa belangrijk zijn. In de IPCEI Waterstof werken bedrijven en onderzoeksorganisaties samen aan projecten voor klimaatneutrale waterstof. De EU steunt hiermee niet alleen de vraagzijde van de waterstofmarkt, maar ook de aanbodzijde. Het doel is dat groene banen niet ontsnappen naar landen als China en de VS, die hun industrie actief steunen.

Financiële steun

Nedstack komt daarmee in aanmerking voor een subsidie van €21,7 miljoen, die het gat dicht tussen de grote investering in het project en de opbrengsten ervan. "Juist die steun maakt dit soort technologie mogelijk. IPCEI verbindt Europese initiatieven met elkaar, zodat we het hele systeem naar een hoger plan tillen. Dat is hard nodig voor onze klimaatdoelen, voor groene banen in Europa en voor energieonafhankelijkheid van landen in het Midden-Oosten en Rusland."

Meer weten?

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?