“We gaan bakstenen produceren met CO2 in plaats van met ovens”

Gepubliceerd op:
7 december 2022

Baksteenproducent Vandersanden wil klimaatneutraal produceren. Hoe? Door de productie van onder meer een innovatieve steen. Deze steen hardt uit door opname van CO2. CEO Rudi Peeters en Nathali Donatz, Group Marketing Director bij Vandersanden vertellen erover.

Rudi Peeters voor bakstenen

Stap voor stap

Vandersanden is één van de grootste baksteenproducerende familiebedrijven in Europa. “Onze ambitie voor 2050 is om volledig CO2-neutraal te produceren. Dat pad bewandelen we stapsgewijs via een roadmap. Ons nieuwe motto vat dit goed samen: Together to zero”, zegt Donatz.

Smallere steen

CEO Rudi Peeters: “Een belangrijk onderdeel is om de traditionele baksteen duurzamer te produceren. Dit doen we door de traditionele gebakken baksteen te versmallen van 10 naar 7 centimeter. Dit leidt ertoe dat er minder grondstoffen en energie nodig zijn voor de productie.” Vandersanden produceert deze steen al enige jaren. Dit jaar wil het bedrijf de steen nog beter in de markt zetten.

CO2-uitstoot verminderen

Vandersanden wil een dubbelslag slaan met CO2-uitstoot verminderen. Naast de smallere steen ontwikkelde het bedrijf de carbo-steen. Het bedrijf mengt de restproducten van de staalindustrie (carbinox en stinox zand) met fijn zand om de gevelsteen te maken. Deze steen hardt niet uit in ovens, maar door de toevoeging van CO2. Vandersanden staat op het punt om de eerste fabriek te bouwen.

Rookgas van ovens terugwinnen

Maar hier stopt het niet. Vandersanden onderzoekt ook of het mogelijk is om CO2 uit de bestaande fabrieken op te vangen. In deze fabrieken vindt de productie van traditionele bakstenen plaats. Als dit lukt, kan het bedrijf mogelijk volledig CO2-neutraal produceren.

Peeters: “Rookgas van onze ovens terugwinnen is een belangrijk thema. Wij konden met behulp van de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie zonnepaneelprojecten uitvoeren. Daarnaast loopt voor één van onze fabrieken in Nederland een subsidieaanvraagonderzoek voor de drogerij. Dit zal waarschijnlijk een Energie-investeringsaftrek (EIA) subsidie worden.”

Eenzelfde subsidie vroeg het bedrijf succesvol aan voor de fabriek in Tolkamer (Gelderland). Het ondersteunde Vandersanden in de investering in de meest energiezuinige oven. Voor toekomstige investeringen van zowel de carbo-stenen als een mogelijk warmtenet zal de baksteenproducent SDE++ subsidie aanvragen.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?