"We gaan toe naar: circulair renoveren, tenzij…"

Gepubliceerd op:
21 september 2022

Circulair bouwen is steeds meer in opkomst. Circulair renoveren is veel minder in ontwikkeling. Het is niet eenvoudig, maar kan wel. Dat bewijst de renovatie van 36 huurwoningen in Haps. Deze woningen van woningcorporatie Mooiland, worden door bouwbedrijf elk® groep zo circulair mogelijk aangepakt.

Renovatie keuken - circulair

De huurwoningen stammen uit 1976 en bestaan uit een begane grond en één verdieping. Ze zijn in de bijna 50 jaar wel een keer gerenoveerd. Toch was het nu hard nodig om ze ook op een goed energetisch niveau te brengen. Daarvoor moet wel het nodige uit de kast worden gehaald. Harm Rombouts van elk® groep vertelt: "We gaan zo veel mogelijk circulair te werk. We kijken steeds naar wat er traditioneel zou worden gedaan in een renovatie. Daar zetten we circulaire maatregelen tegenover. Bij iedere maatregel maken we de afweging of dit echt mogelijk is. En wat er op de markt beschikbaar is."

Natuurproduct

Zo wordt voor de bodemisolatie geen PUR-schuim maar schelpenzand gebruikt. Rombouts: "Dat is een natuurproduct, losmaakbaar en herwinbaar." Ook de voordeuren zijn niet vernieuwd maar flink verbeterd. "De deuren zijn zwaarder en ruim 14 mm dikker gemaakt. Dat doen we door de oude deuren van extra beplating te voorzien. Zo kunnen we het nieuwe, HR++ glas in de voordeur plaatsen."

Blauwdruk

Speciaal voor dit project is berekend hoeveel CO2-winst er wordt behaald dankzij circulair te renoveren. "We besparen met de totale circulaire renovatie 8.600 bomen ten opzichte van de traditionele onderhoudsaanpak. Door deze pilot zetten wij een blauwdruk op die voor al onze onderhoudsprojecten gaat gelden. Circulair renoveren zonder gedoe, noemen we dat. Die blauwdruk blijft ook in beweging, want circulair renoveren betekent ook kleine stapjes zetten. We zeggen wel eens: als je iedere dag één procent vooruitkomt, dan ben je na 100 dagen dus 100 procent verder", stelt Rombouts.

Vooruitkijken

Ook voor woningcorporatie Mooiland heeft dit project al een opmerkelijk inzicht opgeleverd, vertelt projectleider Norbert Puttman. "Het project in Haps is nog bezig, maar voor andere onderhoudsprojecten kijken we al verder vooruit. We willen onze bouwpartners voor de toekomst meegeven: ‘circulair renoveren, tenzij...’ Dus: alleen als je goed kunt uitleggen dat het te duur is, of niet voorradig is, kunnen bouwpartners iets anders voorstellen."

Meer weten?

Meer weten over circulair renoveren door woningcorporaties? Raadpleeg het dossier voor corporaties op de site van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie: Circulaire Bouweconomie.

Bent u tevreden over deze pagina?