"We gebruiken de natuur als inspiratiebron"
Schepen krijgen tijdens het varen altijd te maken met de aangroei van algen aan de romp. Om dit tegen te gaan wordt een zogeheten antifoulingcoating aangebracht. Maar deze coating is erg giftig en vervuilend. Finsulate ontwikkelde met ondersteuning van de WBSO een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief. Oprichter en directeur Rik Breur: "Dankzij de fiscale regeling WBSO konden we een aantal extra mensen inhuren tijdens de onderzoeks- en ontwikkelfase."

Traditionele antifouling is erg giftig en schadelijk voor het milieu. Recent wetenschappelijk onderzoek van het Duitse Institute for Chemistry and Biology of the Marine Environment (ICBM) laat zien dat antifouling - na zwerfafval en bandenslijpsel - de grootste veroorzaker van microplastics in zeewater is. Er zijn nu alternatieven voor de traditionele aangroeiwerende middelen, waaronder het Nederlandse Finsulate. In de pleziervaart is het al een succes. In 2022 moet ook de beroepsvaart overtuigd worden.
Vezels
Finsulate is een systeem waarbij een folie met fijne, rechtopstaande vezels op de huid van het onderwaterschip wordt geplakt. Het 1e idee voor het product ontstond al in 2003. Rik Breur, oprichter en directeur van Finsulate, studeerde materiaalkunde aan de TU Delft en deed voor TNO onderzoek naar corrosie en aangroeiwering. Hij raakte steeds meer geïnteresseerd in de micro-organismen die aangroei op schepen veroorzaken. "Ik zag dat haakjes of stekeltjes in de natuur heel vaak gebruikt worden als afweermechanisme. Dat zie je bij zee-egels, maar ook bij otters bijvoorbeeld. Dat ben ik gaan doorontwikkelen." Uiteindelijk kwam Breur op een polyesterfolie met kleine nylon vezels. Daar hechtte zich bijna niets aan.
Beroepsvaart
Inmiddels heeft het bedrijf al ruim 8 jaar ervaring. In die tijd groeide Finsulate uit tot een populair antifoulingmiddel in de pleziervaart. Tussen de 600 en 700 pleziervaartuigen zijn ondertussen voorzien van het folie en liggen nog steeds in het water zonder aangroei. "Een paar jaar geleden hebben we ook al geprobeerd om Finsulate onder de aandacht van de beroepsvaart te krijgen. Destijds was duurzaamheid bij deze schepen nauwelijks een issue", vertelt Breur. "Door steeds strengere wet- en regelgeving is dat nu anders. Bovendien vragen steeds meer opdrachtgevers dat hun goederen met zo duurzaam mogelijke schepen vervoerd worden. Vandaar dat we onze aandacht nu ook op de beroepsvaart richten."
Hulp van en aan WBSO
Finsulate maakte gebruik van de WBSO, een fiscale regeling waarmee ondernemers hun kosten voor R&D kunnen verlagen. "Daardoor hebben we een aantal mensen extra kunnen inhuren", zegt Breur. "Heel prettig." Daarnaast is Finsulate betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe digitale klantportaal van de WBSO. Door een deel van de aanvraag te automatiseren is het aanvragen van WBSO eenvoudiger gemaakt.
Meer weten?
Staat innovatie in uw bedrijf ook centraal? En wilt u net als Finsulate profiteren van de voordelen van de WBSO? Vraag zelf eenvoudig WBSO aan voor uw R&D-project en verlaag uw R&D-kosten.