"We hebben geleerd dat we strategischer kunnen omgaan met octrooien"

Gepubliceerd op:
13 juni 2022

De analoge toetsenborden die Wooting maakt voor gamers, kan je het beste vergelijken met een supergevoelig gaspedaal. De toetsen van hun nieuwste product reageren al als je ze 0,1 millimeter indrukt. Perfect voor veeleisende gamers en uniek in de toetsenbordenmarkt. Plankgas dus naar een octrooi - of niet?

Wooting ontwikkelt zowel hardware als software voor hun analoge toetsenborden. Verschillende disciplines die om een andere aanpak vragen, vertellen Jeroen Langelaan (‘the engineer guy’) en Calder Limmen (‘the business fish’). Calder: "Onze hardwareontwikkelingen vragen veel geduld, commitment en kapitaal maar ze zijn eenmalig. Dit in tegenstelling tot onze softwareontwikkelingen waarin wij snel kunnen herhalen en verbeteren. Softwareontwikkelingen zijn voor ons een continu proces en vragen niet om kapitaal. Maar software en hardware zijn voor ons allebei belangrijk. Onze klanten betalen voor de hardware maar die wordt eigenlijk verkocht door de software die erin zit."

Wel crowdfunding, geen octrooi?

Jeroen: "Toen we begonnen, hadden we geen markt, geen geld en geen kennis. We zijn toen een crowdfunding-campagne gestart. Dat was een groot succes. Maar we lieten toen wel vrij veel van de functionaliteiten van onze toetsenborden zien. Dat maakte het lastig om ons product met een octrooi te beschermen. Dat werd duidelijk toen we om advies vroegen bij Octrooicentrum Nederland."

Slimme adviezen over octrooibescherming

Tijdens gesprekken met een octrooiadviseur van Octrooicentrum Nederland bleek dat Wooting wel octrooi kon aanvragen op heel specifieke technische onderdelen van hun toetsenborden. "Heel verhelderend", zeggen Jeroen en Calder over die gesprekken. "Wij weten nu dat we strategischer kunnen omgaan met een octrooi. Aan de ene kant kunnen we concurrenten afschrikken door onze technologie te beschermen. Aan de andere kant kunnen we een octrooi gebruiken voor licenties aan concurrenten. We hebben op dit moment meerdere geregistreerde merken, in verschillende landen. En we maken gebruik van auteursrechten, licenties en non-disclosure agreements (geheimhoudingsverklaringen) om onze hardware- en softwareontwikkelingen te beschermen."

De toekomst van crowdfunding

Jeroen en Calder vertellen dat crowdfunding-campagnes ook op de lange termijn deel gaan uitmaken van het bedrijf. "Een groot kenmerk van ons merk is klanten meenemen in ons ontwikkelproces, en de spanning, tegenslagen en euforie die daarbij komen kijken. Crowdfunding levert kapitaalinvestering op voor de ontwikkeling van hardware en zorgt voor binding met onze klanten bij de productontwikkeling. Maar we blijven wél scherp op wat we wel en niet van tevoren verklappen!"

Bekijk ook de video over Wooting

Meer weten?

Lees meer over het beschermen van een uitvinding of het strategisch omgaan met octrooien.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?