"We hebben langer thuis wonen duidelijk op de agenda gezet"

Gepubliceerd op:
12 januari 2021

In Heusden scherpen de gemeente, wooncorporatie Woonveste en zorginstelling Mijzo samen hun visie aan op wonen, zorg en welzijn rond de vergrijzing. Het doel is om senioren langer en beter thuis te laten wonen.

Mart van der Poel, wethouder in Heusden, vertelt hoe het idee tot stand kwam: "De 3 partijen waren allemaal op hun eigen gebied bezig met vergrijzing. Maar omdat we toch graag meer in onderlinge samenwerking plannen wilden maken, besloten we er een overkoepelend project van te maken."

Grote druk op verpleeghuizen

In een eindrapport beschrijven ze welke woon- en zorguitdagingen er zijn bij vergrijzing in Heusden. Van der Poel: "De capaciteit van verzorgingstehuizen is de afgelopen decennia flink teruggelopen. Daardoor zien we nu een grote druk op verpleeghuizen. De verwachting is niet dat daar weer veel capaciteit bij gaat komen. De grootste uitdaging zal dus zijn hoe we ouderen langer en beter thuis kunnen laten wonen, bijvoorbeeld door vernieuwende woonzorgconcepten te realiseren."

Woningen geschikt maken

Eric van den Einden is namens wooncorporatie Woonveste betrokken bij het project. "In het katholieke Brabant is de vergrijzing groter dan in noordelijke delen van het land, er komt echt heel wat op ons af. Binnen het project hebben we geprobeerd op papier te zetten wat er nodig is om dat in goede banen te leiden."
Voor Woonveste bestaat de voorbereiding op de vergrijzing uit 3 hoofdpunten. Ten eerste gaat de corporatie meer seniorengeschikte woningen bouwen. Daarnaast treft Woonveste slimme maatregelen om bestaande woningen in de sociale sector geschikt te maken voor langer en beter wonen door ouderen. Als derde kijken ze ook naar hoe er voor ontmoeten en welzijn gezorgd kan worden als ouderen langer thuis wonen.

Inzet van het Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ)

Wethouder Van der Poel vertelt dat het OWZ van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) het hele traject ondersteunde. "Binnen het OWZ zit veel kennis op het gebied van wonen, zorg en welzijn. De expertise van buitenaf heeft ons goed geholpen en het OWZ spoorde ons ook aan om met elkaar af te spreken dat we na een half jaar resultaat wilden zien. Dat heeft goed uitgepakt. Ik vond het een prettig proces."

Meer weten?

Ondersteuningsteam Wonen en Zorg (OWZ)

 

Vragen over het OWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?