"We investeerden in de eerste tractor op waterstof ter wereld"

Gepubliceerd op:
2 november 2021

De Stadsboerderij Almere is innovatief, milieubewust en dynamisch. Recent heeft de boerderij wel een hele grote duurzaamheidsinvestering gedaan: de eerste tractor die op waterstof loopt… ter wereld. Mede-eigenaar Tom Saat had geen twijfels over het experiment: "Dit moet gewoon gebeuren."

Het meer dan 200 hectare grote landbouwbedrijf heeft zowel vee als akkerbouw en is al ontzettend duurzaam. Zo komt bijvoorbeeld 90% van de mest voor de akkerbouw van het vee. Daardoor werken ze met een heel laag mestniveau: slechts 100 kg stikstof per hectare. Saat: "We zijn met bijna alles zelfvoorzienend. Maar daar zit één rotte plek in: de dieseltank voor onze tractoren en machines slurpt 60-70.000 liter diesel per jaar. Dit moet zo snel mogelijk stoppen." 

Overstappen naar waterstof

Daarom ging hij op zoek naar een tractor op waterstof. De tractor is binnen een paar maanden geleverd, maar het project met fabrikant H2Trac loopt al veel langer. "Ik ben eerst in gesprek geweest met grotere fabrikanten, maar die waren niet erg geïnteresseerd. Toen heb ik een bedrijf gevonden dat zich specifiek op innovatie richt: H2Trac. Zij waren wel van de partij en willen nu zelfs een hele serie gaan ontwikkelen."

'Tanken' bij de buren

De tractor heeft op elk wiel een elektromotor. Deze motoren worden gevoed door een brandstofcel waar waterstof ingaat. "Voor de waterstof hebben we een deal gesloten met onze buren. Zij hebben een groot stuk grond en gaan zonnepanelen plaatsen. Daar zetten we een elektrolyser bij die vanuit die zonnepanelen waterstof produceert. We kunnen dan dus gewoon bij de buren tanken."

De energie-investeringsaftrek

Met de aanschaffing van de tractor heeft de Stadsboerderij recht op de Energie-investeringsaftrek (EIA). "Dit was een hele fijne bonus. Het maakte de investering financieel haalbaar." Zonder de EIA was Saat op zoek gegaan naar een andere manier om deze stap te nemen. "Ik dacht: dit moet gewoon gebeuren. Het is bespottelijk dat dit in de hele wereld nog niet bestaat. Dan gaan we het zelf doen."

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Vragen over EIA?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?