"We maakten van een monument een duurzaam, modern gebouw"

Gepubliceerd op:
13 oktober 2021

Voor de jonge faculteit Campus Fryslân zocht de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) een nieuwe, bijzondere locatie. Dat werd het monumentale beursgebouw in Leeuwarden. Projectleider Ben Molema vertelt: "Na een flinke verbouwing is het nu het eerste monumentale all-electric onderwijsgebouw in Nederland."

Sinds 2018 bestaat er een nieuwe faculteit bij de RUG: Campus Fryslân. In een prachtige locatie: het beursgebouw uit 1861. Dit moest worden omgetoverd tot een duurzame, moderne onderwijslocatie. "Bij de verbouwing was duurzaamheid een belangrijke factor."

Buiten traditie, binnen modern

Molema vertelt verder: "J.O.N.G. Architecten maakte een ontwerp waarbij de buitenkant volledig geconserveerd en in ere hersteld werd, maar de binnenkant modern en strak werd." Vervolgens ging het team om tafel met de bouwpartner en installateurs om een bouwplan te maken. "Er was veel enthousiasme en passie voor het plan. De Friese uitvoerders waren trots dat ze in hartje Leeuwarden zo’n uniek gebouw mochten opknappen."

Duurzaam monument

"Verbouwen is complexer dan nieuwbouw. Zeker in zo’n monumentaal pand weet je soms niet wat je tegenkomt. In het oorspronkelijke ontwerp zat bijvoorbeeld een techniekruimte op de 1e verdieping, omdat wij dachten dat het niet in de kelder paste. De installateur zorgde voor een betere warmte-koude-installatie die wél in de kelder kon." Andere uitdagingen waren met name isolatie en dakconstructie. Aan de monumentale ramen mochten ze niets veranderen, maar opzetramen boden een oplossing voor goede isolatie. En om de 360 zonnepanelen te kunnen dragen, is het dak verstevigd.

Duidelijk einddoel    

Het resultaat: een grotendeels zelfvoorzienend pand en het 1e volledig elektrische monumentale onderwijspand in Nederland. Molema is trots op het project: "Het kan dus gewoon. Maar je moet wel weten waar je aan begint. Het helpt om vooraf een duidelijk einddoel voor ogen te hebben." Molema geeft aan dat je met een monument geen onmogelijke dingen kunt doen. 'Wij gingen voor bewezen technieken en hebben ons technische team veel vrijheid gegeven.'

In 2019 kon de nieuwe faculteit Campus Fryslân het 2e onderwijsjaar in het Beursgebouw starten. "Het is gaaf dat we een monument met al z’n grandeur én beperkingen konden opwaarderen naar een hedendaags gebouw."

Meer weten?

Vragen over maatschappelijk vastgoed?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?