"We maken in de hele voedselketen impact tegen voedselverspilling"

Gepubliceerd op:
18 mei 2022

Maar liefst een derde van al het voedsel op de wereld wordt verspild. 40% daarvan is fruit en groente. Dat is natuurlijk hartstikke zonde. En het zorgt ook nog eens voor 10% extra CO2-uitstoot. Met slimme technologie – en een beetje hulp van Octrooicentrum Nederland – wil het Nederlandse bedrijf OneThird die verspilling tegengaan.

Ondernemer Laurens Drapers van OneThird

Laurens Drapers van OneThird vertelt over de methode die het bedrijf ontwikkelde om de houdbaarheid van fruit en groente te voorspellen. "We hebben een infraroodscanner gecombineerd met een smartphone-camera, artificial intelligence en een Smart Data Platform. Als een teler weet hoe lang een aardbei nog houdbaar is, kan hij beslissen of die aardbei naar de supermarkt gaat of naar andere afzetkanalen. Zo kunnen we in de hele voedselketen, van teler tot retailer, een impact maken om voedselverspilling tegen te gaan."

Op tijd nadenken over intellectueel eigendom

OneThird is begonnen als idee binnen een groot, beursgenoteerd bedrijf. Laurens: "Toen wij een zelfstandige onderneming werden, stonden we er ineens alleen voor. Een van onze investeerders – Oost NL – heeft ons toen in contact gebracht met Octrooicentrum Nederland. Zij adviseerden ons onder andere om heel duidelijke afspraken te maken met ons moederbedrijf over intellectueel eigendom. En om op tijd na te gaan denken over intellectueel eigendom. Dat heeft ons zeker geholpen."

Meer weten?

Wilt u ook een gesprek met een octrooiadviseur in uw regio? Ga naar rvo.nl/octrooigesprek.

Bent u tevreden over deze pagina?