"We merkten dat in veel landen vraag is naar energiezuinige extrusiemachines"

Gepubliceerd op:
27 mei 2021

Het familiebedrijf MEAF Machines uit Yerseke ontwikkelde een extrusiemachine die een hele stap uit het recyclingproces haalt van PET-plastic. Het kreeg hiervoor subsidie uit de regeling DEI+ CE.

Extruderen is het persen van een vervormbaar materiaal in een vorm. Rony D’Hollander, co-manager van MEAF: "Het innovatieproject dat wij met de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie+ Circulaire Economie (DEI+ CE) uitvoerden, was voor extrusiemachines die thermovormfolies maken. Dit zijn folies voor voedselverpakkingen. We persen het kunststof eerst in een vorm en dan vormen we het verder met een thermomachine."

Recyclen zonder pellets

"Onze machines hergebruiken maalgoed van PET-plastic tot folie zonder er eerst pellets (plastic korrels) van te hoeven maken. Normaal gesproken gaat veel PET-plastic eerst naar een groot recyclebedrijf. Zij hebben de capaciteit om van gemalen plastic korrels te maken. Ze waarderen het plastic op en maken het voedselgeschikt. Deze innovatie biedt ook mogelijkheden voor kleine en middelgrote bedrijven. Ze kunnen nu zelf dit soort gemalen 'post consumer plastics' direct hergebruiken voor voedseltoepassing. De eigenschappen van het polymeer blijven behouden."

Verhitten met infrarood

MEAF vergrootte en veranderde de invoer van de machines. Daardoor blijft de snelheid van de extrusiemachines ondanks de extra recyclestap op peil. Daarnaast combineert MEAF de extrusiemachines met een systeem dat het plastic droogt en reinigt met infraroodverhitting. "Normaal gesproken gebruiken we hiervoor een vacuümtechniek. Maar dat werkt meestal in combinatie met grotere, zeer zware extrusiemachines met meerdere schroeven. Wij richten ons alleen op extrusiemachines met een enkele schroef. Deze heeft een kleinere diameter die evenveel verwerkt. Dat is meestal rond de 1.200 kilogram per uur. Die ontwikkelden wij succesvol tot volwaardige recyclingsystemen."

Minder energie

Omdat de machines van MEAF kleiner zijn hebben ze ook lichtere motoren. Ze verbruiken dus veel minder energie per geproduceerde kilogram dan de machines van concurrenten. Omdat er geen gebruik wordt gemaakt van vacuümtechniek, is er in het geheel ook geen waterverbruik.

Vraag uit China, India en Saoedi-Arabië

De demonstratie van de innovatie aan mogelijke klanten liet door de coronapandemie wat langer op zich wachten. We gaan de extrusiemachine nu in combinatie met de infrarooddroger opstellen voor demonstratie", zegt D'Hollander. "We merken dat er veel vraag is uit verschillende landen in de wereld, zoals China, India en Saoedi-Arabië."

Persoonlijke aanpak

Dat MEAF een familiebedrijf is maakt volgens D'Hollander dat de aanpak richting klanten persoonlijk is. "We richten ons niet op volume, maar op een persoonlijke opvolging naar onze klanten. De meeste klanten die een eerste machine van ons kopen, kloppen ook aan voor volgende machines." MEAF zag door het project met RVO de kansen voor Nederlandse bedrijven als ze hulp bij innovatie krijgen."MEAF steekt enorm veel tijd in innovatie. Dit is volgens ons de manier is om als Nederlands bedrijf te overleven in deze wereldmarkt."

DEI+ CE

Vanaf 14 juni 2021 is de regeling DEI+ Circulaire Economie open. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat stelt daarvoor minimaal € 12,5 miljoen beschikbaar. Voor een klimaatneutrale samenleving moeten we naast minder CO2-uitstoot ook de overstap naar een circulaire economie maken.

Meer weten?

DEI+: Circulaire economie

Bent u tevreden over deze pagina?