"We produceren circulair Europees hout met kwaliteit van tropisch hardhout"

Gepubliceerd op:
28 oktober 2020

Al meer dan 35 jaar zoekt het familiebedrijf Foreco naar slimme oplossingen om de houtsector te verduurzamen. Maar hoe innoveer je met hout? Adam Turi, engineer bij Foreco: "Met een nieuwe techniek produceren we bio-based en circulair hout uit Europa en met de kwaliteit van tropisch hardhout."

Tropisch hardhout staat bekend om zijn warme kleur en lange levensduur. Maar het verantwoord oogsten van tropisch hardhout wordt een steeds grotere uitdaging. Foreco zoekt naar innovatieve manieren om andere houtsoorten te verduurzamen. Hout dat net zo lang meegaat, maar met minder invloed op het milieu.

Verduurzamen van hout

Met hulp van de MIA\Vamil-regelingen investeerde Foreco in de ontwikkeling van een speciale scanner, die meer vertelt over de eigenschappen van hout. Deze techniek maakt het mogelijk om in het hout te kijken. Het laat zien om wat voor hout het gaat en welke gebreken het kent. "Voorheen werd het hout fysiek onderzocht", legt Turi uit. "Daardoor ging er altijd hout verloren." Door de scanner wordt dat nu voorkomen.

"Bovendien kan het hout nu na analyse worden geïmpregneerd met een speciaal soort hars, bestaande uit plantaardige resten en houtresten. De hars zorgt ervoor dat het hout een langere levensduur krijgt." Het resultaat? Bio-gemodificeerd hout, uniek in de wereld. Het 'versterkte' hout is vervolgens zelf weer te recyclen tot de gebruikte biohars. Waardoor de houtproductie circulair wordt.

Eerder investeren door MIA\Vamil

Klaas Jan Swager, marketing director bij Foreco: "We wilden al in de scanner investeren. Maar dankzij de MIA\Vamil-regeling konden we deze investering nu al doen. Anders had het nog enkele jaren geduurd." Dit hout is ondertussen gebruikt voor hekwerk, gevelbekleding en speeltoestellen.

Kansen op de markt

Foreco ziet met haar gemodificeerde hout kansen op de huidige markt én hoopt een nieuwe markt aan te boren. Het is niet de bedoeling om tropisch hardhout geheel te vervangen, legt Swager uit. "Het gebruik van tropisch hardhout is essentieel voor het behoud van tropische bossen. Door verantwoord hout te kappen voorkom je dat tropische bossen veranderen in bijvoorbeeld landbouwgrond."

Wel wil Foreco in de toekomst ook hout van eigen bodem verduurzamen, als alternatief naast tropisch hardhout. Op dit moment is het Nederlandse hout daar nog niet geschikt voor. Maar de ambitie is er wel.

Meer weten?

Vragen over MIA\Vamil?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?