"We willen zelfstandig blijven wonen en voor elkaar zorgen"

Gepubliceerd op:
26 november 2021

Toen Huub van Berlo (66) en zijn vrouw Ien Meijers nadachten over hun toekomst, merkten ze dat zij en veel van hun buren behoefte hadden aan een levensloopbestendige woning. Daarom hebben ze hun eigen woonhofje gerealiseerd. "We kunnen het zelf inhoud geven om op een mooie manier oud te worden."

Van Berlo en Meijers hadden een grote woning in Horst met een ruime tuin, maar hun kinderen zijn de deur uit en het onderhoud wordt steeds zwaarder. Zo kwamen ze op het idee om een kleinere woning in hun achtertuin te bouwen. "Al snel trok dit de aandacht van onze buren, die er ook geïnteresseerd in waren. Het verzorgingstehuis in ons dorp is weg. Toch wil je wel zelfstandig blijven wonen, voor elkaar zorgen en elkaar gezelschap houden."

Het hofje

Het plan ontstond om een woonhofje te creëren met acht levensloopbestendige woningen. Na oproepen in het dorpsblaadje en twee informatieavonden werd het groepje initiatiefnemers/toekomstige bewoners gevormd. Een gezamenlijke ruimte bleek van belang voor iedereen. "Onze privacy vinden we belangrijk , maar we willen ook heel graag samen dingen doen, koken, eten, een kopje koffie…Senioren worden op latere leeftijd vaak geconfronteerd met eenzaamheid en dat willen we op onder andere deze manier voorkomen." Het hofje kreeg de naam Ózzen Hôf, oftewel: eigen tuin.

Subsidie zelf aangevraagd

Om het project financierbaar te maken, zochten de initiatiefnemers naar subsidies. "Een paar van ons ging naar de gemeente en sprak met experts. Er zijn wel veel subsidies, maar voornamelijk voor bestaande woningen. Eén van ons is toen toevallig bij de RVO-website gekomen en las over de  Stimuleringsregeling Wonen en Zorg (SWZ). Wij hebben de aanvraag zelf gedaan. Dat was vrij simpel en RVO reageerde al snel."

Haalbaarheidsonderzoek en procesbegeleider

Met de subsidie hebben de initiatiefnemers een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren om te zien hoe reëel de plannen voor het Ózzen Hôf waren. "Het onderzoek was even een klus, maar heeft ons heel erg geholpen bij het goed op papier zetten van onze plannen. Hierdoor stond ons project beter dan daarvoor, en was het dus écht realiseerbaar." Daarnaast had de groep ook wat begeleiding nodig. Zo kwam procesbegeleider Kilimanjaro Wonen in beeld. "Kilamanjaro Wonen begeleidt bij de bouw, maar hielp ook bij het groepsproces. Met 14 personen moeten wel alle neuzen dezelfde kant op staan. Daar konden zij wat regie in hebben." De SWZ hielp mee in de kosten van de procesbegeleider te vergoeden.

"Begin vroeg"

Van Berlo adviseert andere 55-plussers om vroeg na te denken over hun woning. "Wij zijn 5 jaar geleden met de eerste ideeën gekomen en het hofje is nog niet gebouwd. Ik hoorde vaak 'je bent pas net in de 60', maar nu ben ik blij dat wij op tijd zijn begonnen. Op deze manier kunnen we helemaal zelf bepalen waar, hoe en met wie wij willen wonen, zonder afhankelijk te zijn van anderen."

Meer weten?

Vragen over de SWZ?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?