"We zetten als bedrijf al langer in op duurzaamheid"

Gepubliceerd op:
11 november 2020

Dankzij elektrische machines en een efficiënte werkwijze voert Van Wijk Groep, met zo min mogelijk energieverbruik en uitstoot, werkzaamheden in de grond-, weg- en waterbouw uit.

Lars van Wijk vertelt: "Je moet even een andere gedachtengang ontwikkelen, maar zodra je die eenmaal te pakken hebt, is duurzaam werken enorm leuk." Voor het investeren in duurzaam ondernemen maakten ze gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). 

Vorig jaar zorgde een aanbesteding van de gemeente Amsterdam voor een nieuwe uitdaging voor Van Wijk Groep. "Amsterdam heeft een enorme ambitie uitgesproken om de luchtkwaliteit te verbeteren," vertelt Van Wijk. "Wij hebben toen beloofd om de werkzaamheden volledig elektrisch uit te voeren en uitstootvrij te werk te gaan."

Volledig elektrisch

Nog voordat Van Wijk Groep de opdracht had binnengehaald ging Van Wijk in gesprek met fabrikanten en leveranciers om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn voor de aanschaf van elektrische machines. Van de elektrische shovels die het bedrijf later zou aanschaffen, bestonden toen niet eens demo-modellen.

Van Wijk vertelt: "Toen we de aanbesteding wonnen, moesten we onze belofte om de werkzaamheden volledig elektrisch uit te voeren waar gaan maken. Met de offerte hebben we echt onze nek uitgestoken, want volledig elektrisch werken was nog onbekend in de sector. Maar als niemand het probeert, komen we niet verder. De elektrische shovels die we bij dit project gebruiken, schaften we aan met behulp van de EIA. We zetten als bedrijf al langer in op duurzaamheid, de EIA stimuleert ons om die koers door te zetten." 

Slimmer werken en pionieren

In het begin was Van Wijk nog sceptisch, met name omdat de elektrische machines pas kort op de markt zijn. "Maar we zijn het gewoon gaan proberen. We hebben twee typen elektrische shovels besteld om te testen of we de werkzaamheden volledig elektrisch kunnen uitvoeren. Het bereik van de accu van de shovel zorgt voor uitdagingen.

Je moet veel slimmer gaan werken, omdat je de shovel maar zes tot acht uur kunt gebruiken. Dus moet je de werkzaamheden zo indelen dat je eerst die shovel veel gebruikt en alles voorbereidt, zodat je de rest van de dag zonder die machine kunt. Je kunt hem tenslotte niet even snel voltanken. Soms is dat nog lastig. Maar gelukkig is het personeel positief. Ze vinden het leuk om te pionieren. We halen veel energie uit deze manier van werken."

Duurzaam bedrijfspand

Voor Van Wijk Groep is dit nog maar de eerste stap. "We hebben de verduurzaming van het bedrijf ingeluid met het vervangen van auto’s en machines, en nu bouwen we een volledig duurzaam bedrijfspand. Inclusief zonnepanelen, warmtepomp en aardwarmte”, vertelt Van Wijk. Er valt nog veel te leren en soms lopen dingen anders dan verwacht. "Dat koppelen we altijd terug aan de fabrikant van de machines, zodat zij hun product ook kunnen verbeteren."

Meer weten?

Energie-investeringsaftrek (EIA)

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?