"Per week gingen er 2 miljoen isolatiejassen doorheen"

Gepubliceerd op:
30 mei 2022

Tijdens de coronacrisis ontstonden snel tekorten aan isolatiejassen. De Nederlandse overheid wil dit in de toekomst voorkomen en heeft bedrijven uitgedaagd een isolatiejas te ontwerpen die lokaal én duurzaam geproduceerd wordt en bovendien geaccepteerd wordt door de zorgsector. 3  bedrijven zijn het verst gekomen in deze uitdaging met behulp van de Small Business Innovation Research (SBIR)-regeling.

By-wire.net, Eindhoven Engine en DS Sustainable Entrepreneurs bedachten ieder een eigen oplossing voor dit complexe probleem.

DS Sustainable Entrepreneurs

"DS Sustainable Entrepreneurs ontwikkelde een recyclebare isolatiejas", vertelt Erik Toenhake van die firma. "We hebben veel tijd en aandacht besteed aan het ontwerp en het draagcomfort. Je kunt de jas met één beweging aantrekken en dan met klittenband op de schouder vastzetten." De noodzaak om isolatiejassen te recyclen, is overduidelijk, legt hij uit. "Per week gingen er op het hoogtepunt van de coronacrisis 2 miljoen isolatiejassen doorheen. De medische sector in Nederland draagt 6 tot 7% bij aan de nationale uitstoot van broeikasgassen", vertelt Toenhake. "Zij hebben hoge doelstellingen als het gaat om CO2-reductie, want het is na de luchtvaart de sector met de hoogste CO2-uitstoot in Nederland."

Eindhoven Engine

Eindhoven Engine vormde samen met TNO en TU Eindhoven een consortium voor de ontwikkeling van een isolatiejas. Tegelijkertijd keken ze naar nieuwe businessmodellen, vertelt Folkert Huysinga, projectmanager duurzame innovatie bij Eindhoven Engine. "Isolatiejassen worden vaak maar kort gedragen, bijvoorbeeld 10 minuten. Daarna worden ze opgeslagen en door de wasserij opgehaald om op de juiste temperatuur, duurzaam gewassen te worden. De wasserij ontzorgt het ziekenhuis en vraagt een x-bedrag per jas. De zorginstelling koopt dus niet de jas, maar koopt ‘bescherming’ via een contract met een wasserij. Een 'product as a service'- model heet dat."

By-wire.net

"By-wire.net koos Vertex-polyester met pu-coating als materiaal voor recyclebare isolatiejassen", vertelt initiator Marina Toeters. "Dat is een materiaal dat 100% te recyclen is. Daarnaast hebben we goed naar draagcomfort gekeken. Er zitten zo weinig mogelijk naden op kritische plekken." Een van de bijzondere dingen die by-wire.net bedacht, is desinfectie van de jas met UVC, een type ultraviolet licht. Toeters: "Dat werkt als volgt. Medisch personeel draagt de jas tijdens een behandeling. Vaak is dat maar 10 minuten en wordt de jas niet vies. Als de jas niet vies is geworden, hangt het personeel die jas in een UVC-kast voor desinfectie. Vervolgens is de jas her te gebruiken. Als de jas 4 keer op deze manier gedesinfecteerd is, wordt hij gewassen. Wassen kan 100 keer, dus kan een jas in theorie 400 keer mee."

Meer weten?

Wilt u meer weten over de SBIR innovatiecompetitie? Of wilt u als overheid zelf een keer een SBIR organiseren? Lees meer over de SBIR-regeling.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?