"Als je het op het werk niet leuk hebt, heb je het in het leven ook niet leuk"
Zonder enige agrarische achtergrond sprong Lisette in het diepe als Medewerker Basis Vraagbeantwoording Informatie-architect: "Ik ben er gewoon maar ingesprongen. Ik heb heel veel wet- en regelgeving moeten leren. Gelukkig hebben we een heel goede kennisbank. Ook leerde ik veel van collega’s. We staan altijd voor elkaar klaar."

Nederland telt ongeveer 53.000 boeren. De meeste van hen vragen landbouwsubsidies aan vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Boeren krijgen via RVO subsidies die erg belangrijk zijn voor hun bedrijfsvoering en inkomen. Elk voorjaar vullen zij daarvoor digitaal de Gecombineerde opgave in. We nodigen ruim 61.000 boeren, tuinders en particulieren uit om hun bedrijfsgegevens aan ons door te geven. Invullen kan tussen 1 maart en 15 mei 2022.
Zoveel aanvragers, dat levert natuurlijk talloze vragen op. Het is dan ook de drukste periode bij het klantcontact van RVO. RVO-ers zitten zelfs ’s avonds en in de weekenden klaar om te kunnen helpen.
"Ik ben er maar ingesprongen"
Een van die mensen is Lisette Wibbelink. Lisette is medewerker Basis Vraagbeantwoording voor de Gecombineerde opgave, Percelenregistratie en Verdieping GLB. 3 jaar geleden is ze begonnen bij RVO. Zonder enige agrarische achtergrond sprong ze in het diepe. Eerst voor 3 maanden, daarna tijdelijk en nu als ambtenaar. Lisette: "Ik ben er gewoon maar ingesprongen. Ik heb heel veel wet- en regelgeving moeten leren. Gelukkig hebben we een heel goede kennisbank. Ook leerde ik veel van collega’s. We staan altijd voor elkaar klaar. Het is hier net een warm bad. En weet je een vraag niet dan kun je hem doorzetten naar de 2e lijn, voor het GLB naar mij dus! Ik vind het heel erg leuk om klanten, maar ook om collega’s te helpen."
Basis voor het landbouwbeleid
"Er komen aanvragen binnen voor € 1000, maar ook voor € 40.000. In totaal ging het om 675 miljoen in 2021. Dit betreft de basisbetaling, vergroeningsbetaling en de extra betaling jonge landbouwers. In de Gecombineerde opgave moeten boeren veel statistische gegevens invullen over de perceelgrootte, het aantal en de soorten dieren, mest, vergroening, bedrijfsvorm en betalingsrechten. En het moet ook nog allemaal kloppen, anders kunnen ze een hoop geld mislopen. Al die gegevens bij elkaar worden gebruikt door het CBS. Ze vormen de basis voor het landbouwbeleid in Nederland en vanuit de Europese Unie. Daarom is het zo belangrijk dat we precies weten wat waar gebeurt."
Concreet bezig zijn
Lisette verbaast zich regelmatig over wat ze allemaal heeft geleerd in die 3 jaar. Ze vindt het fijn om, zoals ze dat zegt, concreet bezig te zijn. Want ze ziet buiten terug waar zij mee bezig is: "In de trein bijvoorbeeld, dan kijk ik naar buiten en denk ik: ‘Hee, die heeft het zo ingetekend en daar heeft mijn werk invloed op’. Op 15 oktober zie ik elk jaar dat de mais wordt afgehaald. Dat is de eerste dag dat het mag. Maar ook wanneer de boeren weer mest mogen uitrijden zie ik het gebeuren. Wat ik vroeger niet zag, valt me nu op."
Zelf in beweging komen
Lisette greep de kansen die ze kreeg. Net in dienst werd ze gevraagd mee te werken aan het ontwikkelen van de opleiding voor nieuwe medewerkers voor de Gecombineerde Opgave. Lisette: "Ik was er net en had nog geen ervaring, maar ik ben er vol voor gegaan. We hadden een maand om alles voor te bereiden. Ik had laten zien wat ik kan en wil en dan word je er bij RVO dus uitgepikt. Zo werkt dat hier, er zijn veel mogelijkheden voor doorgroei, maar je moet zelf in beweging komen. Ik ben nu ook buddy voor nieuwe collega’s. Elke dag ga ik met positieve zin naar mijn werk, want ik vind: Als je het op je werk niet leuk hebt, heb je het in het leven ook niet leuk".
Wat kun jij doen bij RVO?
Lijkt het jou leuk om net als Lisette bij RVO te werken? Bekijk de openstaande vacatures en jouw mogelijkheden op Werken bij RVO.
Vragen?
Neem contact op met het Servicepunt Werken. Dat kan via solliciterenrvo@rvo.nl.