"Wij blijven bewegen om verder te groeien"

Gepubliceerd op:
19 december 2022

Boomkwekerij Roelofs teelt appel- en perenbomen en fruitboomonderstammen. De meesten gaan naar de Benelux, Engeland, Duitsland, Frankrijk, Scandinavië en Polen. Ontwikkelingen als Brexit en een krappe arbeidsmarkt motiveerden de kwekerij om meer aandacht te geven aan nieuwe afzetmarkten. Om meer zicht te krijgen op hun exportkansen, meldde het bedrijf zich aan voor het EU-Handelsprogramma.

Boomkwekerij Roelofs

Al ruim 50 jaar levert boomkwekerij Roelofs vruchtbomen en onderstammen. Het bedrijf oogst, koelt en transporteert deze naar fruittelers en boomkwekers binnen én buiten Europa. Elke klant ontvangt uitgebreid advies, zodat de producten in topconditie weer de grond in gaan.

Uitdagingen van deze tijd

Ontwikkelingen als Brexit hebben invloed op de omzet en de kosten van bedrijven. Zo merkten ze bij Roelofs dat de export naar Engeland uitdagender werd door nieuwe douaneregels. Processen als de logistiek en verkoop werden moeilijker, vertelt Jurrian Ham, Manager Logistics & Sales bij de boomkwekerij: "Normaal stuurden we een vrachtwagen met bomen gewoon de weg op, maar nu kost het zoveel meer papierwerk. Het is zelfs voorgekomen dat een lading is teruggestuurd. Zulke belemmeringen zorgen niet alleen voor onrust, maar ook voor hoge kosten".

Ham vindt het belangrijk om te blijven investeren in internationale ontwikkeling, ook nu meerdere crises elkaar kruisen: "De nasleep van Brexit is nog steeds voelbaar, de energieprijzen zijn gestegen en de schaarste op de arbeidsmarkt is enorm. Maar wij blijven bewegen om de continuïteit van onze bedrijfsvoering minstens te behouden."

Boomkwekerij Roelofs

Jurrian Ham (Manager Logistics & Sales) overziet de oogst van fruitbomen en onderstammen.

Nieuwe markten verkennen, binnen én buiten de EU

Commercieel directeur Claudia Schmitz-Hübsch benadrukt dat het bedrijf vooral naar de toekomst kijkt. Tijdens de Floriade werd de boomkwekerij benaderd om de landbouwraden van de ambassade te bezoeken. Daar legden zij veel nieuwe contacten. Schmitz-Hübsch vertelt hoe het bedrijf nu mogelijkheden verkent in Zuid-Europa, Noord-Afrika, Noord-Amerika en Midden-Azië: "We verdiepen ons in de wensen van lokale fruittelers, de cultuur en de klimaatomstandigheden. Zodat we hen het juiste assortiment kunnen bieden."

Het EU-Handelsprogramma ondersteunt bedrijven die geraakt zijn door Brexit. Zij krijgen tot eind 2023 de kans om op kosten van het programma - zonder verplichtingen - nieuwe en bestaande afzetmarkten te ontwikkelen. Zo kunnen deelnemers meedoen aan internationale vakbeurzen of handelsmissies. Daarnaast kunnen zij netwerken en kennisdelen in een besloten community. Via trainingen en opleidingen kunnen zij hun exportkennis vergroten. De Europese Unie financiert het EU-Handelsprogramma.

In 2022 ging Boomkwekerij Roelofs ook mee op een handelsmissie naar Bulgarije. Daar werden volgens Schmitz-Hübsch de lokale ambities en mogelijkheden duidelijk: "We kwamen erachter dat Bulgarije op het gebied van groente en fruit meer zelfvoorzienend wil worden. Dat is belangrijke informatie en biedt kansen voor de export van onze planten."

Waarom het EU-Handelsprogramma?

Via het EU-Handelsprogramma hoopt de boomkwekerij nog meer inzicht te krijgen in markten met het meeste potentieel. Het bedrijf bezocht al introductiebijeenkomsten. Nu bekijkt het hoe het vraagstukken in kan brengen in het programma, legt Ham uit: "Bijvoorbeeld hoe we het beste een nieuw boomras kunnen introduceren in bestaande of juist nieuwe markten. Of hoe we een publiek-private samenwerking kunnen realiseren." Hij hoopt dat het EU-Handelsprogramma het bedrijf nog een extra duwtje in de goede richting geeft.

Verleg ook uw grenzen met het EU-Handelsprogramma

Raakt Brexit ook uw bedrijf? Bekijk dan hoe u zonder extra kosten uw grenzen kunt verleggen met het EU-Handelsprogramma. Check op rvo.nl/eu-handelsprogramma hoe u in aanmerking komt.

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?