"Wij maken met onze huurkledingcollectie de cirkel rond"

Gepubliceerd op:
11 april 2022

Drie Haagse mode-ondernemingen delen de ambitie om de gebruiksduur van kleding te verlengen en daarmee de milieu-impact van de kledingindustrie te verlagen. Ze ontwierpen een duurzame kledingcollectie die nu verhuurd wordt. Lieke van Schouwenburg van Masterpiece: "We hebben alle 3 een eigen bijdrage in de keten."

Circulair Fashion - fotograaf Lotte Uittert

Masterpiece is een kledingverhuurplatform. "Je betaalt voor gebruik in plaats van bezit. Als je het niet meer nodig hebt, breng je het terug en maken wij er iemand anders blij mee."

Samenwerkingen

Masterpiece werkt al langer samen met Atelier Jungles. "Jungles ontwerpt kleine collecties van biologische materialen of deadstock-stoffen. Dat zijn restpartijen van andere bedrijven. De kleding wordt gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt." Het atelier werkte vervolgens al samen met de Naaierij, die onder andere naailessen geeft, kleding repareert en kleding-swaps organiseert.

De cirkel rond

In het voorjaar van 2021 ontstond bij de 3 ondernemingen het idee om gezamenlijk een collectie voor de verhuur te ontwerpen. "Eerst hebben we onderzocht wat onze klanten missen in onze collectie, waar behoefte aan is. Daarna hebben we gezamenlijk de ontwerpen gemaakt." De kledingstukken zijn vervolgens met de hand gemaakt door Atelier Jungles en worden nu door Masterpiece verhuurd. "Als de kledingstukken niet meer mooi genoeg zijn voor de verhuur, gaan ze naar de Naaierij waar de stoffen worden hergebruikt. Zo is de cirkel rond."

Eigen invulling

Voor het project hebben de ondernemers gebruik gemaakt van de subsidie circulaire ketenprojecten. Van Schouwenburg vertelt dat ze veel ruimte en vrijheid kregen: "De regeling is breed opgezet. Zolang je project bijdraagt aan circulariteit, kan je er je eigen invulling aan geven. Dat is heel prettig. Verder geeft de regeling je net even extra middelen."

Uitgebreid onderzoek

Dankzij de subsidie is het voor Van Schouwenburg ook mogelijk om het project uitgebreid te onderzoeken. "We analyseren wat het kost qua tijd en middelen, maar ook wat het oplevert qua omzet en milieuwinst. Met die kennis kunnen we dit in de toekomst hopelijk op grotere schaal gaan toepassen."

Meer weten?

Subsidie circulaire ketenprojecten

In opdracht van:
  • Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
Bent u tevreden over deze pagina?