"Wij recyclen PU-isolatiemateriaal als enige op de wereld"

Gepubliceerd op:
23 februari 2022

Lange tijd werd gedacht dat het recyclen van PU-isolatiemateriaal bijna onmogelijk was. Het Nederlandse bedrijf InSus bedacht een methode om dit materiaal toch te recyclen. Hierdoor komt het isolatiemateriaal niet meer op de afvalberg terecht. Het vormt zelfs een hoogwaardige grondstof voor nieuwe isolatiematerialen.

PU (polyurethaan) wordt veel gebruikt in de bouwwereld als geschuimd isolatiemateriaal. Door het recyclen (hergebruiken) kan tot wel 0,8% van de totale Nederlandse jaarlijkse CO2-uitstoot bespaard worden.

Nieuwe grondstoffen

Harry van Dam, directeur van InSus: "Het opnieuw inzetten van PU-isolatiematerialen gebeurt nergens anders op de wereld. Wij doen dat door mechanische en chemische processen te combineren. Bovendien verwijderen we de drijfgassen op een veilige manier. Op deze manier is er geen impact op het milieu." InSus verwerkt het oude isolatiemateriaal tot nieuwe grondstoffen. Het bedrijf bouwt hiervoor een grote productiefaciliteit. "Na de bouwvak 2022 kunnen we beginnen met de inname en productie van nieuwe isolatieplaten."

Gerecyclede sandwichpanelen

Voor de productie van gerecyclede sandwichpanelen werkt InSus samen met FALK Bouwsystemen. Het nieuwe circulaire sandwichpaneel van FALK, Cradlecore® genaamd, bestaat voor een groot deel uit gerecycled materiaal. Daarnaast is het paneel zelf 100% recyclebaar. Het kan na de levensduur opnieuw gebruikt worden voor de productie van nieuwe panelen. "Een mooi voorbeeld van circulariteit dus."

Meerwaarde en terugnamegarantie

De gerecyclede sandwichpanelen leveren in de hele bouwketen meerwaarde en worden geleverd met een terugnamegarantie. De panelen zijn ongeveer 5% duurder, maar leveren de eindgebruiker belastingtechnische voordelen op. Dat komt doordat de schaduwprijs van deze panelen (de marktprijs die waarschijnlijk zou ontstaan als er voor het milieu een markt van vraag en aanbod zou bestaan) zo’n 40% lager is dan het marktgemiddelde.

Gesloten proces

De recycling gebeurt in een compleet gesloten proces waarbij geen gassen ontsnappen. Die worden afgevangen en onschadelijk gemaakt. De reststromen voor het te recyclen materiaal verschillen. Het komt uit oude panden, maar het kan ook afval van de bouwplaats zijn of afval uit de FALK-fabriek. Dat laatste wordt ook het eerste materiaal waarmee InSus aan de slag gaat.

Processen niet verstoord

Er is veel interesse voor de producten van InSus in de bouw. Van Dam: "Bouwers willen wel duurzaam en circulair werken met nieuwe materialen. Maar die moeten wat betreft materiaaleigenschappen en verwerkbaarheid wel minimaal hetzelfde zijn als wat ze gewend zijn. Op die manier wordt het ontwerp- en bouwproces namelijk niet verstoord."

Groenverklaring

Voor de bouw van de productielocatie ontving InSus - via de regeling groenprojecten - financieel voordeel bij het verkrijgen van een lening.

Lees meer

Vragen over groenprojecten?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?