"Wij stellen ons netwerk in Zuid-Korea open en realiseren zo #hetNetwerkEffect voor Carver!"

Gepubliceerd op:
5 mei 2021
Laatst gecontroleerd op:
26 januari 2022

Na een carrière in de technologie-industrie, kwam Joo-won Lee in 2017 terecht bij de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea. In zijn rol als beleidsmedewerker op de economische afdeling ondersteunde hij Carver tijdens hun gehele marktintroductie.

Van marktverkenning tot de introductie bij de juiste zakenpartners, van perscontact tot advies tijdens het onderhandelingstraject: dankzij Joo-won ervoer Carver van dichtbij #hetNetwerkEffect van RVO.

Een goede match

Nederland en Zuid-Korea zijn een goede match, aldus Joo-won. "Zuid-Koreanen hebben een voorliefde voor Nederland sinds 2002, toen bondscoach Guus Hiddink de Zuid-Koreaanse voetbalploeg naar de halve finale van het WK leidde. De Nederlandse cultuur komt overeen met de Zuid-Koreaanse. Die is minder hiërarchisch dan in veel andere Aziatische landen."

Joo-won kwam in contact met Giel Franken - Supply Chain Director bij Carver - toen die via RVO een zakenpartnerscan aanvroeg, vanwege hun geplande marktexpansie in Zuid-Korea en Taiwan: "Na een gedetailleerde intake van RVO volgde een uitgebreide call met Carver, RVO en mijzelf. Daarna wist ik precies wat de klant zocht. Ik ging vervolgens aan de slag met het maken van een marktrapport."

Subsidie als effectief verkoopmiddel

"Carver heeft een uniek vervoersmiddel dat nog niet bestaat in ons land. Ik moest dan ook eerst uitzoeken of de Carver hier verkocht mag worden. En of er subsidies voor gebruikers mogelijk zijn. Omdat de autobelasting hier laag is, is een gebruikerssubsidie de meest effectieve manier om de verkoop van elektrische voertuigen te boosten."

Joo-won adviseerde Carver vervolgens om naar Seoul te vliegen voor de belangrijkste beurs rondom elektrisch vervoer, EV Trend. "Elektrische voertuigen zijn populair in Korea; er zijn dan ook veel relevante evenementen. Ik heb deze bijgewoond en kunnen vergelijken. Niet elk event is immers geschikt en trekt even goede ondernemers aan. EV Trend is een grote beurs, die door de Zuid-Koreaanse overheid ondersteund wordt en in de hoofdstad Seoul plaatsvindt. Daardoor wist ik dat dit het juiste event was voor deze markt."

Het juiste event op het juiste moment

Al snel kwam Joo-won erachter met welke partijen hij een afspraak moest maken voor Carver: "Door mijn ervaring in de technologiesector heb ik veel relevante marktkennis. Ik volg de wet- en regelgeving rondom elektrische voertuigen dan ook op de voet. Daarnaast snapte ik waar een goede technologiepartner van Carver aan moest voldoen.

Ik heb veel contacten in de EV-markt en weet wat de belangrijkste spelers zijn. Ik kon vervolgens mijn netwerk inschakelen, om te controleren of mijn deskresearch en voorgevoel klopten. Als buitenlander zonder kennis van de Koreaanse taal is dit proces enorm lastig. Veel informatie is immers alleen beschikbaar in het Koreaans."

Optimale partners en persaandacht

"Ik heb Carver vervolgens gevraagd welke partijen hij hoe dan ook wilde ontmoeten. Deze bedrijven heb ik uitgenodigd voor een beursontmoeting. Ook heb ik Giel gekoppeld aan een Nederlandse collega-ondernemer uit dezelfde business. Hij heeft Giel in contact gebracht met de uiteindelijke zakenpartner van Carver. Daarnaast heb ik een aantal interessante persinterviews met gerenommeerde journalisten geregeld voor Carver.

"Met onze lokale contacten en kennis van de Zuid-Koreaanse taal en cultuur konden we Carver op een efficiënte manier helpen."

Eenmaal terug in Nederland, heeft Carver online contact gezocht met een potentiële Zuid-Koreaanse producent. Dit heeft uiteindelijk geleid tot en persoonlijke ontmoeting in Busan, de één na grootste stad van Zuid-Korea. Joo-won zorgde ervoor dat de honorair consul die avond aanwezig was bij het netwerkdiner. Daarmee was direct duidelijk dat Carver de steun heeft van de Nederlandse overheid, en een betrouwbaar bedrijf is."

Lees hoe Carver succesvol produceert in Zuid-Korea

Diner met de honorair consul

Na dit diner begonnen de dealonderhandelingen, waarbij Joo-won advies gaf over de Zuid-Koreaanse zakencultuur en werkwijze. "Niet alleen de directie moet positief staan tegenover de plannen. Dat geldt óók voor medewerkers die de contractreview, en de economische en technologische assessment moeten doen. Zij moeten immers alle 3 hun fiat geven. Dit is uiteindelijk gelukt."

Tijdens de coronapandemie gelden er voor reizigers harde eisen rondom een vereist visum en 14-daagse quarantaine na aankomst in Zuid-Korea, vertelt Joo-won: "Wij hielden Carver en hun agent op de hoogte van de constant wijzigende regels op dat vlak. Via een omweg en veel papierwerk is het gelukt om vrijstelling te krijgen voor de quarantaine. Het contract is dan ook volgens planning getekend, waarna de productie kon worden gestart."

Bijzonder toeval

"Op ons advies zijn in de Carver specifieke Koreaanse batterijen gebruikt, zodat men subsidie kon krijgen. Daarmee is het voertuig een mooie combinatie van Nederlandse én Koreaanse technologie. We zijn nog wel in conclaaf met de Koreaanse autoriteiten over de helmplicht. Dat de Carver een autogordel heeft én de Nederlandse RDW die helmplicht níet heeft, helpt in de onderhandeling daarover.

De Carver wordt in juni gelanceerd op dezelfde beurs als waar ik Giel persoonlijk heb ontmoet én heb voorgesteld aan zijn Koreaanse zakenpartner. Mede dankzij budget van RVO komt er een Nederlands paviljoen op deze beurs. De marktintroductie van Carver begon en eindigt dan ook met RVO erbij. Ik kijk er nu al naar uit om Giel te zien en de pers uit te nodigen voor de persconferentie en officiële lancering!"

Heeft u concrete buitenlandplannen en zoekt u hiervoor zakenpartners? Met Zakenpartnersupport op Maat zoekt RVO samen met u naar geschikte partijen.

Op de hoogte blijven?

 

Lees onze nieuwsbrief!

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?