"Wij verduurzamen ons bedrijfspand met een relatief kleine investering"

Gepubliceerd op:
12 januari 2022
Laatst gecontroleerd op:
25 januari 2022

Toen Jeroen de Grijs las dat alle kantoren in 2023 energielabel C moeten hebben, zat hij met de handen in het haar. Energieadvies vanuit de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) bood hem rust en duidelijkheid. "Daarin stond precies met welke maatregelen we energie kunnen besparen."

De Grijs Assurantiën verzorgt verzekeringen, hypotheken en advies vanuit een oud woonhuis in Waterhuizen, onder de rook van de stad Groningen. "Het is een prachtig jarendertigpand en was vroeger van een scheepseigenaar. Dat zie je ook terug: grote ruimtes, dikke verwarmingsleidingen en ander grof materiaal. Het is een superlocatie, maar het energie- en gasverbruik is hoog. Ventileren doen we met de deur open."

Verduurzamen leek onmogelijk

De SVM biedt mkb'ers de kans om een onafhankelijk energieadvies te laten opstellen. Die regeling kende De Grijs niet. "Ik wilde wel verduurzamen, maar wist niet waar ik moest beginnen. Via via kwam ik bij Bouwkundig ingenieursbureau W2N Engineers terecht. Zij brachten eerst de huidige situatie in kaart. We bleken het laagste label te hebben, label G." Het was W2N die voorstelde om een energieadvies te laten opstellen, omdat hij daar een deel van vergoed kreeg door de SVM-regeling. "Ik heb de helft van de kosten voor het energieadvies teruggekregen."

Isolatie

In het adviesrapport stonden verduurzamingsadviezen op allerlei vlakken: energie besparen, energie opwekken en aardgasloos/energieneutraal worden. De Grijs: "Er is een plan voor ongeveer 40.000 euro voorgesteld, wat wij deels direct gaan uitvoeren. We gaan de spouwmuren isoleren, kiezen voor zolderisolatie in plaats van dakisolatie en vervangen verlichting door ledlampen. Ook leerde ik dat het plaatsen van een warmtepomp eigenlijk niet zoveel zin heeft, voordat het pand goed geïsoleerd is, omdat je dan alsnog veel energie verbruikt." Andere voorgestelde maatregelen, zoals leidingisolatie, zuinigere apparatuur en het plaatsen van HR++-glas en zonnepanelen staan op de lange termijnlijst. 

Eenvoudiger dan gedacht

De Grijs geeft toe: "Verduurzamen bleek eenvoudiger dan gedacht. Ik adviseer iedere ondernemer het direct op te pakken, een rapportage op te vragen en de subsidie te gebruiken. Zonder dit rapport had ik niet geweten wat te doen, maar nu was het snel geregeld. En alle kantoren moeten in 2023 nu eenmaal voldoen aan energielabel C." Dat vertelt hij ook aan alle ondernemers die bij hen zijn verzekerd. "De meesten wisten dit helemaal niet. En het is al snel 2023, zeker met de wachttijden bij aannemers en levertijd op materiaal. Doe het zo snel mogelijk en gebruik de SVM. Dan is het goed te doen."

Meer weten?

Vragen over de SVM?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Bent u tevreden over deze pagina?