"Wij versnellen de verduurzaming van nieuwbouw en renovatie in hele korte tijd"

Gepubliceerd op:
2 december 2021

Met het project One-Day Makeover wordt het straks mogelijk om binnen een dag een renovatie uit te voeren van een bestaand dak naar een geïsoleerd dak met zonnepanelen van kunststof. "De meeste woningen zijn niet goed geïsoleerd en hebben geen zonnepanelen, waarom zou je dat niet in één keer doen?"

Nederland staat voor een grote opgave om de woningvoorraad te verduurzamen, vertelt Gerard de Leede, technisch directeur bij Solarge. Solarge zit samen met SABIC, Heijmans, Stichting ZOwonen en TU Eindhoven in een consortium voor het project One-Day Makeover. 

Kunststof tijdperk

De visie van het project is om het dak en het zonnepaneel van kunststof te maken. De Leede: "Na het stenen en ijzeren tijdperk, leven we nu in het kunststof tijdperk. Veel mensen lijken dat slecht te vinden, maar er komen steeds meer mogelijkheden om kunststof te recyclen. Daarnaast biedt kunststof ook voordelen. Zo is het minder zwaar en makkelijker vorm te geven. Ook is de CO₂-voetafdruk van een kunststoffen zonnepaneel veel lager dan een van glas en aluminium."

Uiteindelijk wil het consortium naar een wereldmarkt waarbij de helft van de zonnepanelen uit kunststof bestaat. Dat kost tijd omdat er nog veel constructies zijn ingericht op glas. "Maar binnen 10 tot 15 jaar zal een flink deel uit kunststof bestaan."

Een snelle verduurzamingsslag

Om de miljoenen woningen in Nederland binnen 20 jaar te verduurzamen moet er een manier komen waarop dit snel kan. Het doel van One-day Makeover is dan ook om een versnelling aan te brengen in deze verduurzamingsslag. De Leede: "Met kunststof kun je een dak ook veel sneller produceren. Binnen een dag wordt het oude dak eraf gehaald en wordt een nieuw geïsoleerd dak met geïntegreerde zonnepanelen door een robot geplaatst. Voor het project is gebruik gemaakt van de subsidieregeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI 2020).  

Pilots

Er zijn 2 pilots geweest. De eerste ervaringen hiervan waren goed en nu wordt gewerkt aan de definitieve keuzes voor de technieken en het materiaal. De Leede: "Met het opschalen van onze productielijn willen we in 2022 een kleine wijk verduurzamen. In 2023 willen we de eerste stappen in de markt zetten om vervolgens in 2024 echt op stoom te komen."

Meer weten?

Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) (nu gesloten)

Vragen over MOOI?

Neem contact met ons op

Bent u tevreden over deze pagina?