"Wijkenergieplatform verdeelt elektriciteit slim en voorkomt lokale netproblemen"
Amsterdam-Zuidoost test de komende jaren een nieuw, innovatief wijkenergieplatform. Dit platform kan elektrische energie lokaal slim uitwisselen, verdelen en opslaan. En zo het lokale stroomnetwerk slim managen. “Op dit moment zijn er nog geen knelpunten op het elektriciteitsnet. Maar er zijn maatregelen nodig om toekomstige overbelasting tegen te gaan”, vertelt Richard Ruijtenbeek, adviseur energietransitie en circulaire transitie voor Amsterdam-Zuidoost.

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost breidt de komende jaren in rap tempo uit. Tot 2040 komen er ongeveer 39.000 woningen bij. Met deze groei stijgt ook de vraag naar elektriciteit. Ruijtenbeek: "En dat terwijl het elektriciteitsverbruik in het stadsdeel ook nu al ‘buitengewoon hoog’ is, door de aanwezigheid van een ziekenhuis en veel datacenters."
Het bestaande elektriciteitsnet uitbreiden is op korte termijn niet mogelijk. Het bouwen van extra energiestations neemt flink wat tijd in beslag. "De gemeente zet daarom in op slimme oplossingen voor energiebeheer."
Energie uitwisselen in de wijk
Met subsidie van de regeling Missiegedreven Onderzoek, Ontwikkeling en Innovatie (MOOI), ontwikkelde de gemeente met partners het Local Inclusive Future Energy (LIFE) City platform. Dit platform moet bewoners en bedrijven over een jaar of 3 de mogelijkheid geven onderling energie uit te wisselen. De energie die Zuidoost opwekt - en niet direct gebruikt – wordt lokaal opgeslagen, zoals in de Johan Cruijff ArenA-batterij. Deze batterij bestaat uit 148 tweedehands accu’s afkomstig uit elektrische auto’s.
Ook voor andere stadsdelen
Het energiewijkplatform moet het lokale stroomnetwerk slim gaan managen. De test in Zuidoost bootst alle energiestromen, relevante gebouwen en de energie-infrastructuur na. Als blijkt dat het platform werkt, kan het zowel in Zuidoost als andere stedelijke gebieden gebruikt gaan worden.
Binnen de wettelijke kaders experimenteren
Er zullen dan wel wijzigingen in de wet- en regelgeving nodig zijn om opschaling mogelijk te maken. Ruitenbeek: "Op dit moment mogen huishoudens en bedrijven die energie opwekken, alleen nog terugleveren aan het elektriciteitsnet. Zij mogen hun eigen opgewekte stroom dus niet zelf uitwisselen en verhandelen. We zullen daarom een beroep doen op de Crisis- en herstelwet. Die maakt het mogelijk om buiten de wettelijke kaders te experimenten."
Bij het platform zijn de gemeente Amsterdam, de Johan Cruijff ArenA, AMS Institute, Spectral, TU Delft en netwerkbedrijf Alliander betrokken.
Meer weten?
- Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat