Win het Oranje Handelsmissiefonds en krijg hulp bij internationale ambities

Gepubliceerd op:
9 juni 2022

Wilt u graag de grens over met uw bedrijf? En kunt daar wel wat hulp bij gebruiken? Dan is het Oranje Handelsmissiefonds (OHMF) misschien wel iets voor u. OHMF helpt Nederlandse ondernemers met het waarmaken van hun exportdroom. Daan Schapendonk, eigenaar van Fruitfunk, is een van de OHMF-winnaars van 2020 en vertelt over zijn ervaring.

OHMF is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), samen met partners Evofenedex, EY en UPS. De 10 winnaars van deze wedstrijd krijgen 1 jaar lang begeleiding bij hun internationale plannen.

Fruitfunk is een van deze winnaars. Dit Nederlandse bedrijf ontwikkelt verantwoorde snoep en snacks, gemaakt van meer dan 98% fruit. Het bedrijf bestaat nu 7,5 jaar en verkoopt hun producten in maar liefst 23 landen.

Enthousiast over winnaarstraject

Om mee te doen aan OHMF is het belangrijk om in Nederland al succesvol te zijn, en om internationale ambities te hebben. Schapendonk vertelt dat Fruitfunk Europees marktleider wil worden van verantwoorde tussendoortjes. "Hiervoor wilden we graag een marktintroductie in Frankrijk. Het was ons zelf nog niet gelukt om daar door te breken. We hebben ons toen met dit vraagstuk ingeschreven voor OHMF, en werden uitgekozen als een van de winnaars!"

Schapendonk vertelt dat ze vooral heel enthousiast waren over de opvolging vanuit de organisatie. Het winnaarstraject startte met een intakegesprek, waarin de eigenaren over het bedrijf en hun wens vertelden. Al snel legden ze de eerste contacten. Schapendonk: "Het OHMF sloeg een andere weg in, want zij hebben een heel ander netwerk dan ik.’

Veel advies en ondersteuning

RVO hielp Fruitfunk aan contacten met de ambassade en NBSO's in de regio's. Het bedrijf kreeg daarnaast het advies van de Frankrijk-adviseur van RVO om gebruik te maken van de RVO-subsidie Support International Business (SIB). Met deze subsidie deed Fruitfunk mee aan het Wabel-evenement waar ze spraken met inkopers van supermarkten.

Ook van andere OHMF-partners kreeg Fruitfunk veel ondersteuning, bijvoorbeeld cursussen en seminars over logistiek van Evofenedex. De partners belden vervolgens steeds na. Schapendonk: "Ik had echt het gevoel een paar extra collega's te hebben die ons bijstonden."

Tips voor een succesvolle deelname

Fruitfunk deed al eens eerder mee aan de wedstrijd, maar bleef steken bij de laatste 15. "We waren toen nog niet winstgevend, en kregen de tip om in Nederland nog iets verder door te groeien voor een stabiele basis," legt Schapendonk uit. Bij hun tweede deelname wisten ze beter wat ze konden verwachten. "Het is belangrijk dat je precies weet wat je wilt bereiken. Wij hadden een heel concrete vraag. Ook moet je kunnen laten zien dat je er goed over hebt nagedacht. Waarom wil je precies naar een bepaald land?"

De tweede keer kozen ze heel bewust voor Frankrijk als focusland. "De eerste keer deden we mee op Duitsland. Nu hebben we gekozen voor Frankrijk, zodat de inzending beter op zou vallen."

Opgeven is geen optie

De marktintroductie in Frankrijk is helaas nog niet gelukt, maar Schapendonk is blij met zijn deelname aan OHMF. "Al doende leer je; er is geen handboek. Als je nu een supermarktketen belt, heb je altijd kans dat je te vroeg of te laat bent. Wij geven niet op, dan bellen we 5 jaar lang 8 keer per jaar. Als je gelooft in wat je doet, is opgeven geen optie."

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?