Zakendoen buiten de EU? Profiteer van handelsakkoorden

Gepubliceerd op:
12 oktober 2021

Doet u zaken buiten de Europese Unie? En maakt u gebruik van de voordelen van internationale handelsafspraken? Anne Griffioen van evofenedex vertelt hoe u eruit kunt halen wat erin zit.

Anne Griffioen is senior beleidsmedewerker internationaal ondernemen bij evofenedex. Dat is een ondernemersvereniging waar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) veel mee samenwerkt. Anne komt op voor de belangen van ondernemers in gesprekken met ministeries en politici. Bijvoorbeeld als het gaat om exportfinanciering en handelsakkoorden. Wij spraken met Anne.

Handelsakkoorden van EU met 'derde landen'

De Europese Unie heeft afspraken gemaakt over de handel – export en import – met veel landen buiten de EU. In handelstermen zijn dit 'derde landen'. Anne: "In die handelsakkoorden zitten voordelen voor ondernemers die echt de moeite waard zijn. Maar lang niet iedereen haalt die voordelen eruit." Hoe zit dat?

CETA schafte 98% van importtarieven af

Een goed voorbeeld is CETA, het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Dit verdrag geldt sinds 2017, voor de invoer én uitvoer. Anne legt uit wat het voordeel is voor Nederlandse bedrijven die producten uitvoeren. "CETA schafte 98% van de Canadese invoertarieven af. Dat scheelt dus enorm als je Europese producten naar Canada uitvoert. Je bespaart zo 8 tot 15% aan kosten."

"40% van de exporteurs maakt dus nog geen gebruik van de voordelige handelstarieven."

Zo'n handelsverdrag wordt langzamerhand bekend. In 2017 maakte 31% van de Nederlandse exporteurs naar Canada gebruik van die voordelige handelstarieven. In 2018, een jaar later, was dat 50% en in 2019, 60% van de exporteurs. Maar dat vindt Anne niet genoeg: "40% maakt dus geen gebruik van die kans! We hebben veel terrein te winnen. Dit willen we ook tijdens NEX duidelijk maken."

Waar lopen ondernemers tegenaan?

Anne heeft veel aan de ervaringen van ondernemers. "Ze vertellen waar zij tegenaan lopen en hoe die handelsverdragen in de praktijk werken. Ondernemers komen ook met ideeën voor nieuwe handelsakkoorden." Met deze informatie op zak gaat Anne in gesprek met beleidsmakers en kamerleden.

Door Brexit meer interesse in handelsakkoorden

Ondernemers die gebruik willen maken van de voordelen van handelsakkoorden moeten dat goed regelen. Anne: "Het betekent dat je moet investeren in kennis. Je moet bij de douane bewijzen wat de oorsprong is van je product. Voor ondernemers is die onzekerheid over dat regelen nog een drempel."

Sinds het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapte (Brexit), hebben we er een belangrijk 'derde land' bij. Anne denkt dat daardoor meer interesse ontstaat voor handelsakkoorden. "Het VK is een van onze favoriete handelspartners. Ondernemers zien dat het wat oplevert als je meer weet over zakendoen met landen buiten de EU."

Handig worden in Access2Markets

Anne en haar collega's laten ondernemers graag kennismaken met Access2Markets. Dat is een gratis portal van de Europese Commissie over handelsverdragen met landen buiten de EU. Daar kunnen ondernemers bijvoorbeeld importtarieven voor hun product opzoeken. Heel handig, maar vrij onbekend. Anne: "Maar 10% van de exportmanagers kent Access2Markets."

Evofenedex biedt opleidingen voor ondernemers aan over handelsverdragen. Maar er zijn grenzen. Anne: "Bedrijven met een ingewikkelde productie raden we aan: ga naar een specialist."

Hulp nodig bij internationaal zakendoen?

Bel: 088 042 42 42

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?