Zakendoen in China: "Laat los dat het op jouw manier moet"

Gepubliceerd op:
10 september 2020

Het Deventerse Parantion maakt online platforms voor talentontwikkeling. In Nederland is het bedrijf marktleider in de niche van medische opleidingen. En ze zitten tegen het verzadigingspunt aan. Met hulp van de RVO-subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten (DHI), zetten ze de eerste stappen over de grens.

CEO Roel Smabers: "We begonnen dicht bij huis: België en Duitsland. Maar die universiteiten waren op dat moment nog niet zo ver op het gebied van digitalisering." Smabers besloot verder te kijken en ging mee met een studiereis naar China. "Het was duidelijk dat dit een enorme markt is met veel potentie. Maar het afbreukrisico leek nog vele malen groter. We hebben als mkb-bedrijf beperkte middelen die we hard nodig hebben voor innovatie. We kunnen hierdoor geen grote risico's nemen met geld."

Interesse door demonstratieproject

Een demonstratieproject via de DHI-regeling bood uitkomst. Via een vaste klant van het Radboud Universiteit kwam Smabers in contact met de Universiteit van Guangzhou in China. "We hebben ons platform Scorion daar in de praktijk toegepast. Zo toonden we aan een groep Chinese universiteiten aan dat het ook werkt voor hun manier van lesgeven en begeleiden." Op dit moment is er serieuze interesse voor de Nederlandse software.

Tips voor ondernemers

Werken in China bleek wel een uitdaging. "Niets verloopt in China volgens een plan dat voor ons Westerlingen logisch lijkt. Mijn tip: laat los dat het op jouw manier moet. Uiteindelijk blijkt het in een andere volgorde ook prima te werken." Voor ondernemers met plannen voor een DHI-project heeft Smabers ook tips: "Ik heb de aanvraag zelf gedaan, zonder intermediair. Het kost wat tijd, maar dat is het wel waard. Je zit direct goed in je eigen project. En je hebt contact met de RVO-adviseur, waardoor je zaken kunt bijsturen. Voor het maken van de eindrapportage mag je uren opvoeren, dus die tijd krijg je vergoed."

De aanvraag zelf had iets sneller gekund: "Ik was al aardig op weg toen ik zag dat er een template is voor de begroting. Het was wel handig geweest als ik dat eerder had ontdekt. Lees de aanvraagdocumenten dus van tevoren even goed door."

Meer weten?

DHI is de subsidieregeling voor demonstratieprojecten, haalbaarheidsstudies en investeringsvoorbereidingsprojecten. Wilt u een nieuwe DHI-aanvraag indienen, of loopt uw DHI-project vertraging op door de coronamaatregelen? Bekijk onze veelgestelde vragen en lees hoe wij met deze situaties omgaan.

Vragen over DHI?

Neem contact met ons op

In opdracht van:
  • Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bent u tevreden over deze pagina?