"In de zomer loop ik lekker met de koeien in het land"

Gepubliceerd op:
16 september 2022

Melkveehouders Dirk en Isabella Gravesteyn investeren in dierenwelzijn en een duurzame bedrijfsvoering. Ze doen aan weidevogelbeheer en hebben een moderne weidewagen: een mobiele melkinstallatie waarmee de koeien in de wei worden gemolken.

Anders boeren

Over zijn motivatie voor verduurzaming zegt Dirk: "Die komt van binnenuit, maar heeft ook zakelijke redenen." 20 jaar geleden werd het bedrijf bijna uitgekocht voor recreatie. "We hebben toen de conclusie getrokken dat we onze activiteiten moesten verbreden." Inmiddels valt er van alles te beleven op de biologische melkveehouderij: er zijn open dagen, schoolklassen komen langs, je kunt er vergaderen of juist tot rust komen in de onbediende koffiecorner.

Melken in de wei

Dirk houdt van de afwisseling van de seizoenen: "In de zomer loop ik lekker met de koeien in het land en ‘s winters doe ik onderhoudswerk." Door de nieuwe weidewagen staan de koeien dag en nacht buiten. Om te kunnen melken en spoelen heb je ook stroom, heet en koud water en krachtvoer nodig. "Die nemen we 2 keer per dag mee in een tweede wagen." De koeien blijven op het land, de melk gaat mee naar huis.

Door de nieuwe weidewagen staan de koeien dag en nacht buiten.

Resultaten

Omdat de koeien in de wei blijven, hoeven ze de weg niet meer over te steken. "Het was pionieren, maar het gaat nu buitengewoon", aldus Gravesteyn. "De koeien hebben minder pootproblemen. Ze gaan ook meer één kudde vormen." Het mooiste resultaat? "Vroeger moest ik de achterblijvers ophalen en naar de stal brengen om te melken, maar nu komen ze vanzelf naar de weidewagen."

Weidevogels

Dirk en Isabella doen ook aan weidevogelbeheer. Ze maaien om de vogels heen en laten gras langer doorgroeien. "Variatie in het landschap is het beste: een stukje waar de koeien geweest zijn, een stukje waar ze lopen, een stukje dat pas laat gemaaid wordt. Dat spel vinden we leuk om te spelen." RVO vergoedt de onkosten via Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). De vogels profiteren ervan: het was druk met broedpaartjes dit voorjaar.

Op onze website leest u meer over dierenwelzijn in de landbouw.

Bent u tevreden over deze pagina?