“Zonnepanelen beschermen gewassen tegen slagregens en hagel”
Bladgewas doet het goed onder lichtdoorlatende zonnepanelen. Dat komt onder meer doordat het gewas beschermd wordt tegen slagregens en hagel. Ook zijn er meerdere teeltrondes mogelijk dankzij de hogere temperatuur onder de panelen. Dat blijkt uit een proef die Duurzaamheidspark afgelopen jaar heeft gehouden met het telen van verschillende gewassen.

Patrick Bekkers van Duurzaamheidspark teelde afgelopen jaar verschillende gewassen onder zonnepanelen op een testlocatie in Oss. Het gaat om sperziebonen, boterbonen, rode kool, rode biet, aardappels, aardbeien, sla en andijvie. “De gewassen gedijen goed onder de zonnepanelen. De planten hebben water nodig, maar ook niet te veel. Door de zonnepanelen worden ze beschermd tegen slagregens en hagel en de bodem slaat daardoor niet zo snel dicht.”
Planten koelen panelen
Bladgroenten profiteren nog op andere manieren van teelt onder zonnepanelen. “De bladeren worden groter dan in de volle zon, omdat ze deels in de schaduw staan en toch zoveel mogelijk zon willen opvangen. Daardoor wordt de massa van de krop groter.” Voor de prestaties van de zonnepanelen zijn er ook voordelen. “Planten verkoelen. De zonnepanelen worden dus van onderen gekoeld en daardoor renderen ze beter.”
Aardbeien blijven achter
Er zijn ook gewassen die het minder goed doen. “Aardbeien blijven qua smaak echt achter en dat geldt ook voor de opbrengst. Op het controleveld waar geen zonnepanelen staan was de opbrengst en smaak beter. Aardbeien hebben meer licht nodig dan ze onder de zonnepanelen krijgen.
Nieuwe experimenten
Er lopen nu enkele nieuwe experimenten. “We willen de grond onder de panelen kunnen bewerken met standaard landbouwmachines. Daarom experimenteren we nu met opklapbare zonnepanelen, waar de tractoren gewoon tussendoor rijden. Zo kunnen we makkelijker oogsten en zaaien.” Een andere nieuwigheid is de wateropvang. “Een drainageslang in de grond vangt het regenwater op dat van de zonnepanelen komt, waarna het in een vat stroomt. Dat water gebruiken we dan in de zomer om mee te sproeien.”
Regeling voor energie en klimaatinnovatie: DEI+
De proef in Oss is uitgevoerd met financiële hulp uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) via Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In deze proef werd onderzocht hoe de teelt van landbouwgewassen gecombineerd kan worden met zonnestroomproductie. Dit multifunctionele gebruik van landbouwland is een van de belangrijkste punten in het duurzame energiebeleid van minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.
Meer weten?
- Ministerie van Economische Zaken en Klimaat