Advies over duurzamere landbouw voor agrariërs | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Advies over duurzamere landbouw voor agrariërs

Tijdelijk gesloten
04-05-2021

Bent u agrarisch ondernemer? En wilt u meer weten over duurzamer werken met uw bedrijf? Met de Subsidiemodule agrarische bedrijfsadvisering en educatie (SABE) kunt u een voucher aanvragen. Daarmee krijgt u met subsidie advies van een erkende bedrijfsadviseur.

Deze regeling is tijdelijk gesloten. U kunt nu niet aanvragen. Dit kan van 31 mei tot en met 31 augustus 2021, 17:00 uur.

Voor wie?

De SABE is voor agrarisch ondernemers die bij KVK staan ingeschreven. De hoofdactiviteit is in elk geval één van deze SBI codes: 011, 012, 013, 014, 015 of 016.

Budget

U krijgt een voucher die maximaal € 1.500 waard is. Hiermee kunt u uw adviseur betalen. Voor deze aanvraagperiode is in totaal € 6,3 miljoen beschikbaar. Er komen nog meer openstellingen. De SABE loopt van 2020 tot en met 2023.

Voorwaarden

Voor het aanvragen van de voucher gelden de volgende voorwaarden:

 • U krijgt in een kalenderjaar één keer een voucher voor advies of voor de cursus. U kunt niet voor allebei een voucher krijgen.
 • U krijgt het advies van een erkende bedrijfsadviseur. Lees meer hierover op Erkende agrarische bedrijfsadviseurs.
 • Krijgt u het advies in een groep? Deze mag niet groter zijn dan 15 deelnemers.

Waarover advies?

U heeft in deze aanvraagperiode keuze uit 10 onderwerpen. Bij volgende openstellingen kan dat veranderen. U kiest zelf over welk onderwerp u meer wilt weten:

 • Brongericht verminderen van uitstoot van ammoniak, nitraat en fosfaat naar bodem, water en lucht.
 • Duurzaam bodembeheer of groeimediumbeheer met integrale aandacht voor (grond)water en teeltsysteem.
 • Weerbare teeltsystemen waarbij minder behoefte is aan gewasbeschermingsmiddelen.
 • Nieuwe en aangepaste gewassen, grondstoffen en bewerkingen hiervan die bijdragen aan hergebruik of nieuwe, meer diverse of verbeterde eiwitteelten en -bronnen.
 • Ontwikkeling natuurinclusieve landbouw en herstel van biodiversiteit op en rondom landbouwondernemingen.
 • Precisielandbouw door inzet van gegevens, software en autonome- en precisiewerktuigen om beleidsdoelen te halen.
 • Ontwikkeling vaardigheden van medewerkers van de landbouwonderneming. Deze vaardigheden moeten te maken hebben met persoonlijke ontwikkeling en duurzame ontwikkeling van het bedrijf.
 • Stimuleren samenwerking tussen landbouwondernemingen, producentenorganisaties of telersverenigingen. Om de positie van de landbouwonderneming te versterken.
 • Starten, overnemen of beëindigen van een landbouwonderneming.
 • Duurzaam verdienvermogen. Op Erkende agrarische bedrijfsadviseurs voegen we vanaf 10 mei de bedrijfsadviseurs voor dit onderwerp toe in het BAS-register.

Na uw aanvraag

U krijgt binnen 8 weken van ons een beslissing. Is uw aanvraag goedgekeurd? Zorg dat u binnen één jaar na de beslissing het advies krijgt. De bedrijfsadviseur moet uw voucher binnen dat jaar bij ons verzilveren. Draag uw voucher daarom na het advies op tijd over.

Voucher overdragen

Het overdragen doet u op mijn.rvo.nl met de knop Beheren onder Direct regelen. Na het inloggen gaat u naar Mijn overzicht en voert de taak Uitvoeren overdracht uit. U krijgt dus geen zichtbare voucher, maar regelt alles op mijn.rvo.nl.

Uw voucher direct overdragen

Verzilveren voucher door bedrijfsadviseur of opleidingsinstelling

De erkende bedrijfsadviseur zorgt voor het verzilveren van de voucher. Bent u de adviseur? U krijgt een e-mail als er een voucher voor u klaarstaat. U wisselt deze in op mijn.rvo.nl om het bedrag te ontvangen. Het verzilveren doet u binnen één jaar nadat de aanvrager de voucher heeft gekregen. Bent u te laat, dan vervalt de voucher. U krijgt het bedrag niet uitbetaald.

Uw voucher direct verzilveren

Vouchers van een groep deelnemers

Heeft u meerdere vouchers van een groep deelnemers? Dan verzilvert u die op één dag. Stuur ook een document mee met de namen van de deelnemers die aanwezig waren bij het advies. Dit doet u bij elke verzilvering opnieuw.

Wetten en regels

Lees meer over de wet- en regelgeving in de volgende publicaties van de Staatscourant:

 • Beleidsregels: Publicatie procedure SABE (Staatscourant, 29 oktober 2020).
 • Beleidsregels: Publicatie wijzigingsregeling en openstellingsbesluit SABE (Staatscourant, 30 april 2021).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.