Service menu right

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Heeft u als ondernemer te weinig onderpand om geld te lenen? Informeer bij uw financier naar de mogelijkheden van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB). De BMKB vergroot het onderpand en daarmee ook de financierbaarheid van de onderneming, ook in de toekomst.

Met het borgstellingskrediet staat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier niet genoeg zekerheid kunnen bieden ('onderpand', zoals gebouwen of machines).

Bekijk een video van de KvK over de BMKB.

Webportaal voor financiers

Er is een webportaal speciaal voor financiers. Dit bevat het volgende: de Handleiding BMKB, een portaal om meldingen/wijzigingen door te voeren, de mogelijkheid om vragen te stellen aan RVO.nl.

Budget

Het budget in 2019 voor de BMKB is € 640 miljoen voor banken en € 25 miljoen voor niet-bancaire financiers.

De BMKB is verruimd tot en met 30 juni 2022. Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 266.667 kunnen driekwart financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal de helft van de kredietverstrekking.
Verder is het maximum van het BMKB-krediet tijdelijk verhoogd van € 1 miljoen naar € 1,5 miljoen. Op het BMKB-krediet is een overheidsborgstelling van 90% van toepassing.

Voorwaarden

De BMKB is bestemd voor ondernemingen met maximaal 250 werknemers (fte) met een jaaromzet tot € 50 miljoen of een balanstotaal tot € 43 miljoen.

Aanvragen

U vraagt de BMKB niet zelf aan, dit gebeurt via uw financier. Lees meer over het aanvraagproces BMKB.

Wet- en regelgeving

 

Download: