Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL)

28-01-2021

Wilt u investeren in uw land- of tuinbouwbedrijf? Maar heeft u te weinig onderpand voor een lening? Met het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) kunt u toch een financiering krijgen. Hiermee staat de overheid borg voor een deel van uw lening bij de bank of financier.

Welke soorten BL zijn er?

Een bank kan verschillende soorten BL voor u aanvragen. Bij sommige onderdelen zijn er extra gunstige voorwaarden. Bijvoorbeeld een lagere provisie die u betaalt.

Borgstellingskrediet standaard

U wilt investeren in uw bedrijf maar u heeft te weinig onderpand voor de lening. U kunt dan bij uw financier een lening met borgstelling krijgen van maximaal € 1,2 miljoen.

Borgstellingskrediet Plus (BL Plus)

Wilt u duurzaam investeren in stallen en kassen? U kunt bij uw financier een borgstellingslening krijgen van maximaal € 2,5 miljoen. Lees meer hierover bij Extra mogelijkheden binnen het BL.

Landbouwinnovatie

Wilt u investeren in een nieuw bedrijfsconcept, product of productieproces? Dan kunt u bij uw financier een borgstellingslening krijgen van maximaal € 2,5 miljoen. Kijk voor meer informatie bij Extra mogelijkheden binnen het BL.

Vermogensversterkend Krediet (VVK)

Bent u minder dan 3 jaar geleden een land- of tuinbouwbedrijf gestart? Of heeft u een bedrijf overgenomen? Maar heeft u te weinig eigen vermogen om het bedrijf duurzamer en toekomstbestendiger te maken? U mag dan het Vermogensversterkend Krediet (VVK) gebruiken. U betaalt een lagere provisie van 1% in plaats van 3%. Het VVK is ook wel bekend als het Jonge boerenfonds of het Bedrijfsovernamefonds.

Overbruggingskrediet door corona (BL-C)

Is uw landbouw-, tuinbouw-, visserij- of aquacultuurbedrijf geraakt door het coronavirus? En heeft u hierdoor te weinig liquiditeit, zoals kasgeld? Sluit dan een overbruggingskrediet af bij uw financier. De overheid staat hierbij borg. Lees meer over deze uitbreiding op de pagina Borgstellingskrediet Landbouw verruimd in verband met corona (BL-C).

Soorten BL in cijfers

Wilt u een borgstellingskrediet gebruiken? Dit zijn de maximale bedragen, voor hoeveel procent de overheid borg staat en wat de provisie is die u betaalt:

Maximale lening, hoogte borgstelling en provisie

Welk borgstellingskredietMaximale leningHoogte borgstelling overheidProvisie
Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL)€ 1,2 miljoen70%1% tot en met 3%
Borgstellingskrediet voor de landbouw Plus (BL Plus)€ 2,5 miljoen70%1% tot en met 3%
Landbouwinnovatie€ 2,5 miljoen70%3%
Vermogensversterkend Krediet (VVK)€ 2,5 miljoen90%1%
Overbruggingskrediet door corona (BL-C)€ 1,5 miljoen70%0,5% tot en met 2,25%

U mag het BL, BL Plus en VVK combineren.

Voorwaarden en aanvragen

Wilt u meedoen met het BL? U kunt aanvragen als landbouwer of als bank of financier.

Aanvragen als landbouwer

U vraagt het BL niet zelf aan, dit doet uw bank of financier. Lees meer over het aanvraagproces en de voorwaarden op de pagina Meedoen als landbouwer.

Er zijn extra gunstige voorwaarden voor startende en innoverende bedrijven. Kijk hiervoor op de pagina Extra mogelijkheden binnen het BL.

Aanvragen als bank of financier

Bent u door ons aangewezen als bank of financier voor het BL? Dan doet u een aanvraag of wijziging via ons webportaal. Hier vindt u ook extra informatie en handleidingen. Lees meer over de aanwijzing als financier BL op de pagina Meedoen als bank of financier.

Wetten en regels

U leest meer over de wetten en regels voor het BL in titel 2.5 van de Regeling nationale EZK- en LNV-subsidies.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.