Service menu right

Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL)

Wilt u investeren in uw land- of tuinbouwbedrijf en haalt u uw omzet vooral uit de primaire landbouw? U kunt bij de bank een Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) aanvragen. Hiermee staat de overheid borg voor een deel van uw financiering.

Heeft u te weinig zekerheden voor een lening? Met het BL kunt u dan vaak toch financiering krijgen om uw plannen mogelijk te maken.

BL verruimd door corona (BL-C)

De regeling is sinds 18 maart uitgebreid met een extra module. Gezonde land-, tuinbouw-, visserij- en aquacultuurbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven. Lees meer over deze uitbreiding.

Gebruikmaken van het BL

Meedoen als financier

Ook als niet bancaire financier mag u het BL gebruiken. U doet eerst een aanvraag bij ons. Hiervoor gebruikt u het formulier Aanwijzing financier BL.

Vermogensversterkend Krediet (VVK)

Bent u minder dan 3 jaar geleden een land- of tuinbouwbedrijf gestart of heeft u één overgenomen? Maar heeft u te weinig eigen vermogen om het bedrijf duurzamer en toekomstbestendiger te maken? Dan kunt u het VVK gebruiken.

Maximale lening

Wilt u een borgstellingskrediet gebruiken? Dit zijn de maximale bedragen, voor hoeveel procent de overheid borg staat en wat de provisie is die u betaalt:

Maximale lening, hoogte borgstelling en provisie
Welk borgstellingskredietMaximale leningHoogte borgstelling overheidProvisie
Borgstellingskrediet voor de landbouw (BL)€ 1,2 miljoen70%3%
Borgstellingskrediet voor de landbouw Plus (BL Plus)€ 2,5 miljoen70%3%
Landbouwinnovatie€ 2,5 miljoen70%3%
Vermogensversterkend Krediet (VVK)€ 2,5 miljoen90%1%

U mag het BL, BL Plus en VVK combineren.

Voorwaarden

Wilt u meedoen met het BL? Lees meer over de voorwaarden:

Aanvragen

Aanvragen als landbouwer

U vraagt het BL niet zelf aan, dit doet uw bank of financier. Lees meer over het aanvraagproces en de provisie die u betaalt op de pagina Meedoen als landbouwer.

Aanvragen als bank of financier

Bent u door ons aangewezen als bank of financier voor het BL? Dan doet u een aanvraag of wijziging via ons webportaal. Hier vindt u ook extra informatie en handleidingen. Lees meer over de aanwijzing als financier BL op de pagina Meedoen als bank of financier.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *