Service menu right

Vermogensversterkend Krediet (VVK)

Wilt u kort na de start of overname van uw land- of tuinbouwbedrijf extra investeren om uw bedrijf duurzamer te maken? Maar heeft u te weinig eigen vermogen om extra financiering te krijgen? Vanaf 1 januari 2020 mag u het Vermogensversterkend Krediet (VVK) gebruiken.

Voorwaarden

Het VVK gebruikt u voor extra investeringen om het land- of tuinbouwbedrijf bestendiger te maken voor de toekomst. U doet dit binnen 3 jaar na de start of overname. De lening wordt achtergesteld bij andere leningen en hoort daarmee bij het aansprakelijk vermogen van het bedrijf.

U betaalt met het VVK maar 1% provisie over de lening. De overheid staat voor 90% van de lening borg.

Uw investeringen sluiten aan bij de toetsingscriteria in de visie Waardevol en verbonden van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bent u een bedrijf gestart?

U bent starter als u minder dan 3 jaar een land- of tuinbouwbedrijf beheert. Bijvoorbeeld als u een eenmanszaak, maatschap of vof heeft. Maar ook als u directeur-grootaandeelhouder bent van een bv.

Neemt u een bedrijf over?

Veel land- of tuinbouwbedrijven zijn een maatschap of vof, de ouders beheren samen met zoon of dochter het bedrijf. De overnemer is dan de zoon of dochter die het landbouwbedrijf helemaal overneemt. Het gaat hierbij om de eerste overname.