Service menu right

Borgstellingskrediet Landbouw verruimd in verband met corona

19-05-2020, 14:48

Het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) is sinds 18 maart 2020 uitgebreid met een extra module, een borgstelling voor een overbruggingskrediet (BL-C). Gezonde land- en tuinbouwbedrijven die getroffen zijn of worden door de uitbraak van het coronavirus kunnen hierdoor gefinancierd blijven.

Op 10 april 2020 is het BL-C aangepast. Ook visserij- en aquacultuurbedrijven kunnen met terugwerkende kracht vanaf 18 maart hiervan gebruik maken. Deze borgstelling geldt niet alleen voor de productie, maar ook voor de verwerking en afzet van visserij- en aquacultuurproducten.

Waarom deze uitbreiding?

Door de uitbraak van het coronavirus kunnen landbouw-, tuinbouw-, visserij- en aquacultuurbedrijven in liquiditeitsproblemen komen. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft daarom besloten het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) uit te breiden met een borgstelling voor een overbruggingskrediet (BL-C).

Let op: agrarische ondernemers (ook in de visserij- en aquacultuursector) in het Caribisch gebied kunnen ook gebruik maken van de verruimde Borgstelling mkb-kredieten (BMKB).

Hoe werkt het BL-C?

U kunt het BL-C aanvragen tot en met 31 maart 2021. Hiermee staat de overheid borg voor 70% van uw krediet.

Maximale lening

De overheid staat borg voor een overbruggingskrediet van maximaal € 1,5 miljoen per bedrijf.

Heeft u sinds 2010 of later een GL- of BL-Plus-lening met een MDV- of Groenlabelcertificaat? En heeft u deze lening nog niet helemaal afgelost? Dan staat de overheid borg voor maximaal € 2,8 miljoen.

Looptijd

De maximale looptijd van het BL-C-krediet is 4 jaar.

Provisie

Bij het BL-C betaalt u minder provisie dan bij het BL. In de tabel leest u hoe hoog de provisie is.

Provisie percentage

 Looptijd tot en met 2 jaarLooptijd langer dan 2 jaar
Starter of overnemer0,5%0,75%
Andere bedrijven1,5%2,25%

Aflossen

U kunt het krediet lineair aflossen. U moet hier op zijn laatst 2 jaar na de start van het krediet mee beginnen.

Persoonlijke borg

De persoonlijke borgstelling voor een meerderheidsaandeelhouder binnen een besloten vennootschap is verlaagd van 25% naar 10% van het BL-C-krediet.

Hoe vraagt u aan?

U vraagt het BL-C niet zelf aan bij ons, dit doet uw bank of financier voor u. Deze banken zijn aangesloten:

  • ABN AMRO Bank
  • Deutsche Bank
  • ING Bank
  • Rabobank
  • Triodos Bank
  • NIBC

Stappenplan

Als u het BL-C wilt gebruiken:

  1. U doet een aanvraag voor een krediet of lening bij een bank of financier.
  2. De bank of financier beslist over uw financieringsaanvraag en bepaalt of het mogelijk is dat u daarbij het BL-C gebruikt.
  3. Bespreek samen de voorwaarden van de financiering. Hierbij houdt de bank of financier rekening met de BL-C-voorwaarden, zoals de maximale looptijd van het krediet.
  4. Keurt uw bank of financier uw financieringsaanvraag goed? Dan vraagt de bank of financier hierna het BL-C-krediet aan bij ons.

Meer weten?

Wilt u weten wat de andere mogelijkheden zijn voor land- en tuinbouwbedrijven? Lees meer over BL en BL-plus.

Lees de achtergrond van de uitbreiding in de Kamerbrief van 17 maart 2020. Deze brief gaat over het noodpakket banen en economie. Lees meer over de uitbreiding voor visserij- en aquacultuurbedrijven in de publicatie in de Staatscourant van 10 april 2020.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
U kunt via dit formulier geen vragen aan ons stellen. Heeft u een vraag? Ga dan naar www.rvo.nl/contact en neem contact met ons op via telefoon, e-mail of social media.
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.