Service menu right

Clean Cooking programma

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) draagt bij aan het Clean Cooking Sector Support-programma (schoon koken) en ondersteunt stakeholder-organisaties in Kenia, Ghana, Oeganda, Ethiopië en Bangladesh. Dit programma heeft geen subsidieregeling. U kunt dus geen aanvraag indienen.

Ontwikkeling markten voor schoon koken

Koken met traditionele ovens of op open vuur is verantwoordelijk voor meer dan 4 miljoen sterfgevallen per jaar in ontwikkelingslanden. Dat is meer dan het aantal sterfgevallen als gevolg van malaria, tbc en aids bij elkaar. Wereldwijd zijn er meer dan 3 miljard mensen die geen toegang hebben tot schone kooktoestellen. Deze mensen koken op hout, houtskool of afval op basis van biomassa. Het gebruik van deze biomassastromen draagt aanzienlijk bij aan klimaatverandering.

De inzet van internationale en lokale overheden, bedrijven en ngo's is belangrijk voor de ontwikkeling van commerciële markten voor rookvrije-, rookarme- en energiezuinige ovens. Zo krijgen mensen in ontwikkelingslanden toegang tot deze technologieën.

Samenwerken

Toegang tot schone energie is essentieel voor het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. In 2030 moet iedereen toegang hebben tot betaalbare-, betrouwbare- en duurzame energie. Op internationaal niveau speelt de Clean Cooking Alliance daarbij een sterke verbindende rol.

Op nationaal niveau kunnen National Alliances (stakeholder-organisaties) een centrale rol spelen in de kookenergie-sector. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) zette de afgelopen jaren in op capaciteitsversterking van deze National Alliances for Clean Cooking. We doen dat in samenwerking met de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en de Duitse ontwikkelingsorganisatie GIZ via het Energising Development programma (EnDev).

Resultaten

Via het Clean Cooking Sector Support-programma zijn er in relatief korte tijd successen geboekt bij RVO.nl-projecten in Bangladesh, Ethiopië, Ghana, Kenia en Uganda. De ondersteunde National Alliances zijn erin geslaagd om belanghebbenden bijeen te brengen uit de particuliere sector, de overheid, kennisinstellingen en het maatschappelijk middenveld. Onderlinge samenwerking en coördinatie leidde tot de volgende positieve resultaten:

  • beleidsveranderingen;
  • goedkeuring van standaarden;
  • sectorstudies; en
  • activiteiten voor het opstarten van bedrijven.