Service menu right

Projecten Creative Twinning

Gesloten

In 2018 ondersteunde RVO.nl 5 internationale projecten via de subsidieregeling Creative Twinning. Lees een korte omschrijving per project, met een update van de activiteiten in 2019.

1. Museum 15/24

Met het project Museum 15/24 ontwikkelt de Hermitage Museum XXI Century Foundation in Rusland 'best practices' voor musea, om jonge mensen te betrekken bij cultureel erfgoed.

Het doel is om nieuwe manieren te vinden om lichamelijk en geestelijk gehandicapte jongeren te interesseren voor traditionele én vernieuwende culturele projecten. Daarnaast gaat het project de uitwisseling van 'best practices' tussen musea, scholen en wetenschappelijke instellingen aanmoedigen.

Update activiteiten 2019

  • Russische museummedewerkers bezochten in juli 2019 het Outsider Art Museum in Amsterdam, om kennis te delen en van elkaar te leren.
  • Nederlandse experts op het gebied van Visual Thinking Strategy werken samen met lokale museummedewerkers en therapeuten in Sint Petersburg. De Visual Thinking-aanpak leert mensen om open en zonder oordeel waar te nemen, te onderzoeken, te luisteren en voort te bouwen op elkaar door naar kunstwerken te kijken. De Nederlanse experts zijn onder meer het Outsider Art Museum en de stichting Samen sterk zonder Stigma.
Volg het project via facebookpagina Museum1524 (Russisch en Engels).

2. Music Connects

Het project Music Connects van de stichting Musicians without Borders versterkt in Kosovo en Macedonië een stedelijke cultuur waarin jongeren uit verschillende etnische groepen samenkomen rond het thema rockmuziek.

Music Connects heeft een innovatieve benadering ontwikkeld om jonge mensen te activeren met state-of-the-art rockmuziekonderwijs, productie en promotie. Jonge muzikanten nemen hierbij het initiatief om jongeren samen muziek te laten maken.

Update activiteiten 2019

  • Music Connects organiseert jaarlijks Summerschools voor bestaande, en tijdens de Summerschool opgerichte gemengde bands met jongeren uit Kosovo en Macedonië. In 2019 vonden er 2 Summerschools plaats. De jongeren van verschillende etnische achtergronden krijgen muziekles en schrijven samen nieuwe songs. De Nederlandse Fontys Rock Academie geeft trainingen en leidt trainers op. Elke Summerschool eindigt met een grootschalig concert in het centrum van Skopje. Deze concerten zijn vrij toegankelijk voor alle publiek.
  • In Kosovo vinden kleinere gemengde concerten plaats in het noordelijke Servische deel van Mitrovica en in het zuidelijke Albanese deel. Deze concerten zijn uit veiligheidsoverwegingen (nog) niet vrij toegankelijk voor publiek.
  • Music Connects werkt aan een documentaire (film) over het project. Deze film neemt je als kijker mee van de opstartfase, waarin de jongeren nog geen behoefte hebben elkaar te ontmoeten, naar het moment dat er vriendschappen en bands ontstaan. Bekijk alvast de YouTube trailers van Music Connects en Mitrova Rock School. De film volgt in de lente van 2020.

3. Youth Artivists for change - Art1

Met het project Youth Artivists for Change wil de stichting Art 1 gendergelijkheid en LHBTI-rechten onder de aandacht brengen, en veilige plekken creëren in Servië, Kosovo, Macedonië en Albanië.

Het doel van Youth Artivists for Change is om jonge mensen met verschillende culturele achtergronden met elkaar te verbinden. Deelname van deze jongeren aan film, theater, fototentoonstellingen, debatten, podcasts en storytelling draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling en emancipatie.

Update activiteiten 2019

Youth Artivisits for Change introduceerde 'Queer Film Days' in de 11e editie van het Pristina International Film Festival. Tijdens de Queer Film Days konden bezoekers films zien over LHBTI-onderwerpen, zoals de film Up Close and Personal. Deze film van Chris Belloni (filmproducent van Art 1) gaat over LHBTI-politieagenten in de hele wereld. De film toont hoe seksualiteit en gender een rol spelen in het politiewerk. Na de filmvertoning was er een debat met:

  •  De 2 politieagenten uit de film van het Nederlandse politienetwerk Roze in Blauw. Politiemensen van Roze in Blauw bieden een luisterend oor, verwijzen door, bemiddelen en ondersteunen mensen die melding of aangifte willen doen van LHBTI-gerelateerde incidenten.
  • Mensenrechtenambassadeur Marriët Schuurman.
  • Politieofficier Salih Dragidella, verantwoordelijk voor gendergelijkheid en LHBTI-kwesties bij de politie in Kosovo.

Volg het project op artivistsforchange.com.

Meer projecten

  • Lees het Engelstalige interview met Arbër Kodra, LGBTI-activist in Albanië, over de inclusieve aanpak van Youth Artivists for change.
  • Lees het Engelstalige verslag van het International Queer and Migrant Film Festival, georganiseerd door Stichting Art1.

4. Room for Everyone

Met het project Room for Everyone start de stichting HIVOS een creatief digitaal platform voor jonge mensen en hun leeftijdsgenoten in Noord-Afrika. Het project betrekt een diverse groep jongeren uit achterstandsbuurten bij het maken en gebruiken van kunst, media en technologie.

Room for Everyone stimuleert creativiteit, bevordert het kritisch denken, en biedt jongeren vaardigheidstrainingen die er niet zijn in het huidige onderwijssysteem. Door creatief samen te werken, ervaren ze de voordelen van diversiteit in de groep en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

5. MasterPeace ACT!

MasterPeace ACT! wil 50.000 jongeren aan het denken zetten rondom diverse maatschappelijke thema's. Ze doen dat met door henzelf ontwikkelde programma's in Nederland, Bosnië Herzegovina, Albanië, Georgië en Marokko.

De programma's omvatten muziek, muren-die-verbinden (walls of connection), het vertellen van verhalen (storytelling) en ontmoetingen (summits). Lokale rolmodellen en storytelling-ambassadeurs krijgen een training om bij te dragen aan maatschappelijke vernieuwing en een duurzame samenleving met minder conflict.

Update activiteiten 2019