Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) aanvragen| RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)

04-05-2021

Wilt u minder energie gaan verbruiken in uw productieproces? Heeft u een innovatieve techniek waarmee we CO2-uitstoot verminderen? Investeert u in hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie, zonne-energie en geothermische energie? Maakt u uit afval op grote schaal nieuwe producten of materialen? Dan krijgt u mogelijk subsidie voor een pilotproject en demonstratieproject binnen de regeling DEI+.

Doel

In een pilotproject test u een nieuwe technologie en verbetert deze in een proefopstelling die kenmerkend is voor de praktijk. In een demonstratieproject investeert u in een productie-installatie die ook na afloop van het subsidieproject in gebruik blijft. 

De projecten moeten innovatief zijn. Bij pilotprojecten kijken we daarvoor naar de internationale stand van de techniek. Voor demonstratieprojecten geldt dat u maximaal twee keer eerder subsidie mag hebben ontvangen voor een zelfde soort installatie vanuit de Topsector Energie-regelingen.

De DEI+ staat open voor bedrijven in Nederland en Caribisch Nederland (Bonaire, St. Eustasius en Saba).

Thema’s DEI+ 2021

De subsidieregeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) heeft in 2021 de volgende de thema's:

  • Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen
  • Circulaire Economie (let op: voor projecten met meer dan € 3 miljoen subsidie; voor projecten die minder subsidie nodig hebben, opent op 14 juni de regeling DEI+ Circulaire Economie.)
  • CCUS (Carbon Capture, Utilisation and Storage)
  • Energie-efficiëntie
  • Hernieuwbare energie inclusief ruimtelijke inpassing
  • Flexibilisering van het energiesysteem waaronder waterstof (alleen Pilots)
  • Lokale infrastructuur
  • Overige CO2-reducerende maatregelen in de industrie of elektriciteitssector

Lees meer over de Thema’s DEI+ 2021.

Meer over het thema aardgasvrij vindt u op DEI+: Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen.

Voor projecten binnen het thema circulaire economie tot en met € 3 miljoen subsidie is de regeling DEI+ Circulaire Economie. Deze opent naar verwachting op 14 juni 2021. Het beschikbare budget is minimaal € 12,5 miljoen. Uw project moet u uiterlijk 30 juni 2023 hebben uitgevoerd.

Budget

Het beschikbare budget voor deze thema’s is € 126,6 miljoen. Voor 'Aardgasloze woningen, wijken en gebouwen' is een apart aanvullend budget van € 9 miljoen beschikbaar.

Voor de projecten geldt een looptijd van maximaal 4 jaar.

Budgetoverzicht

SubsidieregelingPeildatumBudgetVerleendIn behandelingBeschikbaar
Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+)03-05-2021€ 126.600.000€ 119.086€ 96.180.224€ 30.300.690Het budgetoverzicht voor het thema aardgasloze woningen, wijken en gebouwen vindt u op: DEI+: Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen 2021.

Aanvragen

U vraagt de subsidie DEI+ aan vanaf 18 januari 2021, 09:00 uur tot 7 januari 2022, 17:00 uur. Om in te loggen op het aanvraagportaal heeft u eHerkenning niveau 1 nodig of een hoger niveau mét de juiste machtiging. Lees meer over eHerkenning en machtigingen.

Uw aanvraag direct regelen

 

Na uw aanvraag

Voor de DEI+ geldt ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’. Als het budget op is, stopt de regeling. Zorg dat uw aanvraag volledig is ingevuld, anders kunnen we deze niet behandelen. Aanvragen worden behandeld in volgorde van datum compleetheid.

Lees wat er verder na uw aanvraag gebeurt

Praktijkvoorbeeld Black Bear Carbon

Bandenrecyclebedrijf Black Bear Carbon bouwde met de DEI+ een revolutionaire fabriek om autobanden milieuvriendelijk te recyclen. Bekijk de video.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.