Service menu right

Deze 10 ondernemers zijn al vooruitgeholpen met het MKB-actieplan

Op 11 juli keek staatssecretaris Mona Keijzer terug op 1 jaar maatregelen vanuit het MKB-actieplan. Sinds vorig jaar is er extra geld voor innovatie in het mkb, via bestaande regelingen als MKB Innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT), de WBSO, het Innovatiekrediet en de Subsidieregeling Praktijkleren. De regeling MKB-Idee, in 2018 nog een pilot, kreeg in 2019 een bredere doelgroep (het hele mkb) en een uitgebreider budget. 

Lees hoe 10 ondernemers met hulp van de overheid hun innovatie of bedrijf een stap verder brachten.

Virtuele leermeesters

In de technische sector is een schrijnend tekort aan personeel en de energietransitie schroeft dit tekort alleen maar op: te weinig mankracht, te weinig leerlingen, te weinig leermeesters. 'Virtuele leermeesters' lost een deel van het probleem op met behulp van augmented reality. Dit maakt opleiden op afstand mogelijk. 1 leermeester kan dan tot wel 10 leerlingen begeleiden.
Binnen dit project ligt de focus op waterpompmonteurs. Het idee is uit te breiden naar andere scenario's of producten uit de duurzaamheidstechniek en vervolgens naar alle mkb-bedrijven die met leerlingen op locatie werken. 'Virtuele leermeesters', een idee van Alanno BV, The Service Concept en Kalisvaart Technisch Beheer, was ook één van de 1e deelnemers aan MKB Idee.

Lomans

Lomans is een 100-jarig familiebedrijf in de elektrotechniek, werktuigbouwkunde en intelligente technieken. Lomans groeide in 100 jaar tijd uit van een klein familiebedrijf tot een volwassen middenbedrijf. Het bedrijf is inmiddels te groot om alle capaciteiten van afzonderlijke medewerkers in beeld te hebben, maar te klein voor grote investeringen in HR. Verandering was nodig om overeind te blijven en te reageren op het tekort aan personeel.
"En toen kwam MKB Idee voorbij, precies op het goede moment voor ons," vertelt Margot Lomans, coördinator Continu Verbeteren bij Lomans. "MKB Idee heeft een paar dingen makkelijker gemaakt voor ons. We hebben externe expertise ingehuurd. En we kunnen de transitie wat 'vrijer' doormaken. De transitie waar we mee bezig zijn kost tijd en geld, de meeste collega's zien nog niet dat het iets concreets oplevert. MKB Idee geeft dan net het goeie steuntje in de rug."
Lees meer over MKB Idee.

Katalysis

KatalysisEvelineAlex2-headerAls journalist wil je het liefst dat zoveel mogelijk mensen je artikelen lezen. Maar ook dat je harde werk financieel iets oplevert. Start-up Katalysis ontwikkelde een plug-in voor websites, waarmee freelancejournalisten hun artikelen per stuk kunnen verkopen. Katalysis gebruikt blockchaintechnologie om bij te houden wie de rechten op het artikel heeft.
"Dankzij de WBSO-regeling konden we ons bedrijf Katalysis sneller doorontwikkelen. We zijn nog niet uitontwikkeld en de WBSO was heel waardevol voor ons. Bovendien kwamen we dankzij ons contact met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) op het spoor van een andere regeling: de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT). Zo konden we een haalbaarheidsstudie starten om te onderzoeken welke mogelijkheden gebruikers graag terugzien in onze plug-in. Dankzij deze 2 regelingen konden we Katalysis maken tot wat het vandaag de dag is." vertelt Eveline Klumpers, oprichter Katalysis.
Lees het verhaal van Katalysis.

Intrinsic ID

Het aantal apparaten dat met internet is verbonden (Internet of Things, IoT) groeit met de minuut. Leuk en handig, maar ook de bedreigingen nemen snel toe. Het Nederlands/Amerikaanse bedrijf Intrinsic-ID ontwikkelde beveiligingsoplossingen die de veiligheid van een apparaat al in de ontwerpfase vergroot. Deze oplossingen zijn te gebruiken voor het valideren van betalingssystemen, het beveiligen van verbindingen, het authenticeren van sensoren en het beschermen van gevoelige militaire en overheidssystemen.
Dankzij een Innovatiekrediet van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en een gelijktijdige participatie door Prime Ventures kon Intrinsic-ID verzelfstandigen en opende het bedrijf een vestiging in Silicon Valley, Californië.
Lees het verhaal van Intrinsic ID.

Protix

Protix insecten als vismeelWereldwijd blijft de vraag naar voedsel toenemen. Insectenkwekerij Protix haalt eiwitten uit zelfgekweekte insecten en maakt daar voedsel voor dieren van. Ook de consument kan straks kiezen voor voedsel met een kleine voetafdruk. De afgelopen 10 jaar ontwikkelde het bedrijf in Dongen zich van start-up tot volwassen bedrijf.
In die tijd kreeg Protix op meerdere momenten steun via RVO.nl. Het Innovatiekrediet, DEI-subsidie, Seed Capital, SBIR, alles heeft bijgedragen aan het succes van Protix, vindt Kees Aarts, eigenaar van Protix. "We begeven ons in een nieuwe sector, dus we moeten vanaf nul beginnen met innoveren. De hulp van RVO.nl werkt drempelverlagend."
Lees het verhaal van Protix.

Mimetas

De effecten van een (nieuw) geneesmiddel op het menselijk lichaam zijn moeilijk te voorspellen. MIMETAS startte in 2013 met het ontwikkelen van de OrganoPlate®. Op deze geavanceerde kweekplaat kan je kleine stukjes (3-dimensionaal) menselijk weefsel kweken om daarmee orgaansystemen na te bootsen. Met deze 'organen-op-een-chip' kan je vervolgens geneesmiddelen (in ontwikkeling) testen op hun werking en mogelijke bijwerkingen. Deze innovatie kan het ontwikkeltraject van nieuwe geneesmiddelen verkorten (kostenbesparend) én ervoor zorgen dat minder proefdieren nodig zijn.
In 2014 ontving MIMETAS het Innovatiekrediet via RVO.nl. Medische innovaties hebben steun nodig van de overheid. Zeker in de eerste fase, omdat financiers vaak wachten met investeren totdat de innovatie haar waarde aantoont in de praktijk. Het project is succesvol afgerond: de OrganoPlate® wordt internationaal verkocht en de meeste toonaangevende medicijnontwikkelaars behoren tot de klantenkring van MIMETAS. In 2017 kende RVO.nl een 2e Innovatiekrediet toe.
Lees meer over het Innovatiekrediet.

VDL groep

Student aan het werk bij VDL groepDe Eindhovense VDL Groep groeit. Het industriële concern zoekt daarom doorlopend naar nieuwe vakmensen. Een moeilijk te werven doelgroep? "Niet door onze aanpak", zegt Rob Bloks van de afdeling P&O. "Dankzij de regeling Praktijkleren leiden we medewerkers gewoon zelf op."
Bloks heeft namens VDL Groep korte lijnen met het onderwijs. "Voor technische mbo-studenten en duaal-hbo'ers betalen en bepalen we mede hun opleidingen. De nauwe banden met het onderwijs hebben we verder verstevigd. Daardoor hebben we nooit een tekort aan leerlingen. En als er geen geschikte opleiding bestaat, proberen we die zelf op te zetten. Dat hebben we bijvoorbeeld gedaan op het gebied van automotive en kunststoffen."
Lees het verhaal van VDL Groep.

PLUS

Ook Rien Waardenburg, ondernemer PLUS Waardenburg, Schiedam / PLUS De Esch, Rotterdam, maakt dankbaar gebruik van de regeling Praktijkleren. "We hebben elk jaar een aantal leerlingen via de regeling Praktijkleren van het ministerie van Onderwijs bij ons rondlopen, op functies zoals verkoopmedewerker en assistent afdelingschef. Het opleiden van mensen kost veel tijd en geld. Als je voor de kosten gedeeltelijk wordt gecompenseerd, motiveert mij dat als ondernemer natuurlijk extra om deze leerlingen in mijn bedrijf een opleidingsplek te geven en ze goed te begeleiden."
"Wij zijn een echt opleidingsbedrijf en hebben goede contacten met het onderwijs. Dat is goed voor de jongeren die zo'n leerbaan doen, want ze krijgen zo een mooie start van hun loopbaan. Dat vinden ze zelf ook! Wij laten jaarlijks bbl'ers doorstromen in ons bedrijf of naar functies in andere bedrijven. Ze komen ook op hogere functies terecht. Daar zij we trots op."
Lees meer over de regeling Praktijkleren.

Physee

Vrouw bij raam dat energie opwektRamen die energie opwekken. Dat is het doel van start-up Physee, een spin-off van de TU Delft. Hun PowerWindows zijn transparante ramen die reflecterend zonlicht omzetten in elektriciteit. En Physee gaat nog vérder. Hun nieuwste generatie ramen heeft een smart-functie: ze bevatten sensoren die automatisch de zonwering of airco activeren.
"Onze ramen zijn als een menselijke huid. Ze weten op ieder moment hoe warm of koud het is en reageren daarop," vertelt eigenaar Willem Kesteloo. "Omdat er nog zóveel moest gebeuren, vonden veel investeerders het nog een te groot risico om in te stappen. Gelukkig kregen we financiële ondersteuning van het Valorisatiecentrum TU Delft en maakten we aanspraak op de innovatieregeling WBSO en de Vroegefasefinanciering (VFF)."
Lees het verhaal van Physee.

Excellent Products

Excellent Products Group produceert spanbanden, sleepkabels en snelbinders voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. In 2009 meldde Monique Ansink zich aan voor het programma Groeiversneller van het ministerie van Economische Zaken. Het was de eerste keer dat ze gebruikmaakte van de diensten die de overheid heeft voor ondernemers.
Inmiddels staat er aan de rand van Ho Chi Minhstad een eigen pand, mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning die het bedrijf ontving via RVO.nl. Ondernemers met internationale ambities kunnen de hulp van RVO.nl inroepen. RVO.nl kan bijvoorbeeld helpen informatie over de exportmarkt te vergaren en contact leggen met zakenpartners. Monique Ansink: "Mijn tip: maak daar gebruik van. RVO.nl kent de markt en de ingangen."
Zoekt u een zakenpartner in het buitenland? Wij zetten graag ons netwerk voor u in.

MKB-actieplan

Met het MKB-actieplan geeft het kabinet invulling aan het beleid voor het midden- en kleinbedrijf. De acties en maatregelen uit het MKB-actieplan zijn gericht op 7 thema’s die voor ondernemers belangrijk zijn: menselijk kapitaal, financiering, digitalisering, toepassing van innovatie, internationaal ondernemen, regelgeving en fiscaliteit.
Lees meer over de 1e voortgangsrapportage van het MKB-actieplan.