Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert u als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? En wilt u daarbij fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen.

De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. Voor die investeringen kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als 'bedrijfsmiddelen' op de Energielijst.

Bekijk de infographic Hoe werkt EIA?

Storing eLoket

Door een storing in het eLoket werkt het inloggen helaas niet optimaal. We werken aan een oplossing. Wij adviseren u het op een later tijdstip nog eens te proberen.
Is dit voor u de laatste dag van de uiterste indientermijn? Stuur dan per direct een e-mail naar eia@rvo.nl en vermeld hierbij:

  • de reden van uw e-mail
  • naam van de belastingplichtige
  • gegevens contactpersoon
  • meldingsbedrag
  • code van de Energielijst
  • de investeringsdatum

Zorg er vervolgens voor dat u binnen enkele dagen na de storing alsnog uw melding indient via eLoket. Op basis van de storingsgegevens en uw e-mail wordt er beoordeeld of uw ingediende melding alsnog als tijdig kan worden beschouwd. Onze excuses voor het ongemak.

Energielijst

U kunt fiscale aftrek krijgen voor investeringen die duidelijk in de Energielijst zijn omschreven. De omschrijving staat met een specifieke code op de lijst. U kunt ook aftrek krijgen voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Deze staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze investeringen meldt u met een generieke code.

Voorwaarden

Als u EIA wilt aanvragen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst.

Aanvragen

U vraagt de Energie-investeringsaftrek aan via mijn.rvo.nl. Afhankelijk van het soort kosten gelden hiervoor verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de pagina Energie-investeringsaftrek aanvragen. Daar leest u ook wat u na uw aanvraag kunt verwachten.

Veelgestelde vragen

Meer weten?