Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeert u als bedrijf in energiezuinige technieken en duurzame energie? En wilt u daarbij fiscaal voordeel behalen? Maak dan gebruik van de Energie-investeringsaftrek (EIA). Deze regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. Bovendien zorgen energiezuinige investeringen voor een lagere energierekening. Voor 2020 is er een budget van € 147 miljoen.

De EIA geldt voor duidelijk omschreven investeringen (specifiek) én voor maatwerkinvesteringen (generiek) die een forse energiebesparing opleveren. Voor die investeringen kunt u 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Deze investeringen staan omschreven als 'bedrijfsmiddelen' op de Energielijst.

Bekijk de infographic Hoe werkt EIA?

Energielijst

U kunt fiscale aftrek krijgen voor investeringen die duidelijk op de Energielijst zijn omschreven. De omschrijving staat met een specifieke code op de lijst. U kunt ook aftrek krijgen voor maatwerkinvesteringen die een forse energiebesparing opleveren. Deze staan niet op de Energielijst, maar moeten wel aan de besparingsnorm voldoen. Deze investeringen meldt u met een generieke code.

Voorwaarden

Als u de EIA wilt aanvragen, moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Een belangrijke voorwaarde is dat uw energiezuinige investering past onder een code op de Energielijst.

Aanvragen

U vraagt de Energie-investeringsaftrek aan via mijn.rvo.nl. Afhankelijk van het soort kosten gelden hiervoor verschillende termijnen. Wat die termijnen zijn en hoe u de aanvraag doet, leest u op de pagina Energie-investeringsaftrek aanvragen. Daar leest u ook wat u na uw aanvraag kunt verwachten.

Veelgestelde vragen

Nog vragen over de EIA? Bekijk eerst onze antwoorden op de veelgestelde vragen.

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruik maakten van de EIA? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Publicaties

Bent u benieuwd naar het jaarverslag van de EIA? Of bent u op zoek naar meer achtergrondinformatie? Interessante EIA-publicaties zijn als download of als link beschikbaar.

Meer weten?