Energie-investeringsaftrek voor ondernemers aanvragen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers

28-12-2021

Heeft u een bedrijf dat investeert in een bedrijfsmiddel dat zorgt voor minder CO2-uitstoot? Energiezuinig is? Of duurzame energie toepast? Maak dan gebruik van de regeling Energie-investeringsaftrek (EIA). U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt uw fiscale winst.

De regeling levert u gemiddeld 11% voordeel op. En bovendien heeft u ook de gebruikelijke afschrijving voor uw investering en een lagere energierekening. Voor 2022 is er een budget van € 149 miljoen.

Voor wie?

De EIA is voor alle ondernemers die belastingplichtig zijn voor inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook een overheidsorganisatie, stichting of vereniging kan gebruikmaken van de EIA, als die belastingplichtig is voor vennootschapsbelasting. De regeling is niet voor particulieren.

Voorwaarden

Een van de belangrijkste voorwaarden van de EIA is dat uw energie-investering (bedrijfsmiddel) voldoet aan de omschrijving onder één van de codes van de Energielijst.

Ga dit na met de online zoektool. Hiermee kunt u snel zoeken op het jaar van de Energielijst (2021 of 2022), de branche, uw milieudoel, techniek, bedrijfsmiddel, de code zelf of een ander trefwoord. Of raadpleeg de EIA-brochures, waarin de Energielijst 2021 en 2022 in zijn geheel zijn opgenomen. De brochures vindt u onderaan deze pagina. 

Zoek online in de Energielijst

Naast de Energielijst, zijn er nog een aantal belangrijke voorwaarden. We hebben deze voor u op een rij gezet. 

Bekijk alle voorwaarden

Wilt u meer algemene informatie over de Energielijst? Bijvoorbeeld over de opbouw van de lijst in bepaalde thema's, categorieën? Of de codes die we onderscheiden? 

Bekijk algemene informatie over de Energielijst

Aanvragen

Zorg dat u uw aanvraag op tijd doet. Er gelden namelijk verschillende indientermijnen. Deze termijnen zijn afhankelijk van het soort investeringskosten (aanschafkosten of voortbrengingskosten) waarvoor u EIA aanvraagt.

U logt in met eHerkenning. Voor uw aanvraag heeft u minimaal niveau 2+ met machtiging RVO-diensten op niveau eH2+ nodig.

U leest in ons aanvraagproces meer over de indientermijnen en hoe u de aanvraag doet.

Bekijk het aanvraagproces

Kent u de voorwaarden? En wilt u een EIA-aanvraag indienen? Regel dan direct uw aanvraag.

Uw  aanvraag direct regelen

Na uw aanvraag

Heeft u uw aanvraag ingediend? Dan ontvangt u per e-mail een ontvangstbevestiging met een referentienummer. Deze krijgt u binnen enkele uren nadat u het aanvraagformulier heeft verzonden.

Wilt u later meer bekijken over uw ingediende aanvraag? Bijvoorbeeld over de ontvangst, registratie, controle, beslissing of bijhorende correspondentie? Of hierop reageren? Ga dan naar uw aanvraag door weer in te loggen met uw eHerkenning.

Ga naar uw aanvraag

EIA in de praktijk

Wilt u weten wie er eerder gebruikmaakten van energie-investeringsaftrek? Lees dan een selectie van praktijkverhalen van ondernemers die u voorgingen.

Bekijk praktijkverhalen van ondernemers

Meer weten?

Your Europe

Deze pagina is onderdeel van Your Europe, een EU-kwaliteitsnetwerk.
Laat Your Europe weten wat u denkt van deze pagina.

Geef uw feedback

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.