Service menu right

ITEA3:Information Technology for European Advancement

Wilt u met uw bedrijf uw internationale concurrentiepositie versterken? U kunt deelnemen aan een Europees strategisch onderzoeksprogramma voor de ontwikkeling van software-intensieve systemen en diensten, ITEA3. Het gaat om marktgericht/toegepast onderzoek.

Met het Eurekacluster ITEA helpt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat Nederlandse bedrijven met het versterken van hun internationale concurrentiepositie. Het programma is een belangrijk onderdeel van het innovatiecontract van de topsector Hightech Systemen en Materialen (HTSM).

In ITEA3 neemt de industrie het initiatief en bepaalt de strategie. De kennisvraag is hierdoor goed afgestemd op het bedrijfsleven. Het gaat om marktgericht/toegepast onderzoek. Partijen uit diverse landen werken met elkaar samen. Het programma sluit aan op andere initiatieven zoals Horizon2020, het Joint Technology Initiative Ecsel en gerelateerde EUREKA-clusters. ITEA3 richt zich op 2 aandachtsgebieden:

  • software intensive systems
  • software intensive services

Projectselectie en evaluatie

Om in aanmerking te komen voor een ITEA3-label is er een uitgebreide projectselectie en -evaluatie met verschillende fasen. Als eerste dient u een project outline (PO-fase) in. Bij voldoende kwaliteit volgt een uitnodiging voor het indienen van een full proposal (FP-fase). Het ITEA Office in Eindhoven voert de projectselectie en -evaluatie uit. Bij een positieve evaluatie van de FP ontvangt het project het ITEA3-label. Daarmee vraagt u in eigen land financiƫle ondersteuning aan. In Nederland dient u de vaststelling van uw aanvraag in via mijn.rvo.nl.

De nationale overheden ondersteunen de projecten door specifieke nationale instrumenten. In Nederland is er een speciale tender Internationaal Innoveren voor ITEA3-projecten. De gelabelde projecten concurreren met elkaar voor het beschikbare budget.

Indieningstermijn

ITEA3 loopt van 2014 tot en met 2021. Het voert het programma zelf uit en organiseert calls (oproepen tot het indienen van onderzoeksvoorstellen). De projecten die aan de kwaliteitsnorm voldoen, ontvangen het ITEA3-label. De Europese overheden ondersteunen de projecten met specifieke nationale instrumenten.

Na afronding van het labelingtraject wordt een nationale call opengesteld. Daarin dienen de gelabelde ITEA3-projecten de onderzoeksvoorstellen in. Meer informatie over het proces en de indieningstermijn vindt u op de pagina Call process ITEA3.

Aanvragen

Voor het aanvraagproces van een internationaal project verwijzen we u ook naar de website van ITEA3. Op dit moment is er geen nationale call open.

Wilt u meer informatie?

Heeft u vragen over deelname aan het programma? Dan kunt u terecht bij de adviseurs van Team IRIS van RVO.nl. Zij vertellen u precies wat de voorwaarden en procedures voor deelname zijn. Meer informatie over het programma vindt u ook op de website van ITEA3.