Service menu right

Hernieuwbare Energietransitie (HER+)

Bent u bezig met vernieuwende projecten die leiden tot CO2-reductie in 2030? Mogelijk kunt u gebruikmaken van de subsidie Hernieuwbare Energietransitie (HER+), de opvolger van de Hernieuwbare Energiesubsidie.

De HER+ kijkt naar CO2-reductie in plaats van alleen naar hernieuwbare energieproductie. Daarom zijn nieuwe categorieën toegevoegd die de energietransitie met innovatie stimuleren zoals CO2-afvang en -opslag (CCS), waterstofproductie en diverse warmteproductie opties.

De HER+-projecten moeten leiden tot CO2-reductie in 2030 en daarmee helpen de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook moeten ze besparen op de toekomstige uitgaven aan subsidies, overeenkomstig het Besluit stimulering duurzame energietransitie (SDE++). Die besparing moet groter zijn dan de subsidie die u voor het project heeft aangevraagd.

Is het een project voor windenergie op zee? Dan is besparing op de uitgaven op grond van de SDE++ geen voorwaarde. Uw project moet dan wel leiden tot CO2-reductie in 2030 en tot kostenvoordelen groter dan de aangevraagde subsidie. Dit geldt bij de bouw of exploitatie van te bouwen windparken op zee in de territoriale wateren en de exclusieve economische zone van Nederland.

Deze openstelling van de HER+ is op 17 juni 2020 gepubliceerd in de Staatscourant.

Budget

De subsidieregeling HER+ is open van 1 september 2020, 09:00 uur tot en met 31 maart 2021, 17:00 uur. Budget is € 30 miljoen.

Budgetoverzicht

Programmalijn*PeildatumBudgetVerleendIn behandelingBeschikbaar
Hernieuwbare Energietransitie07-09-2020€ 30.000.000€ 0€ 1.081.689 € 28.918.311

*Deze subsidie is op basis van eerst-komt-eerst-maalt.

Aanvragen

U kunt subsidie aanvragen van 1 september 2020, 09:00 uur tot en met 31 maart 2021, 17:00 uur. U logt in met eHerkenning 1. Heeft u dit nog niet? Vraag dan eerst eHerkenning aan.

Bekijk het aanvraagproces van voorbereiden en aanvragen, tot wat er na uw aanvraag gebeurt.

Toets uw projectidee

Laat uw projectidee toetsen zodat u de definitieve subsidieaanvraag voor een subsidie energie-innovatie kunt doen. Als dat van toepassing is, wijzen we u op andere subsidies die mogelijk interessant zijn.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.