Horizon 2020: Toekomstige en opkomende technologieën (FET) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Horizon 2020: Toekomstige en opkomende technologieën (FET)

Gesloten
03-08-2020

Werkt u samen met buitenlandse partners aan projecten die visionair zijn, of aan radicaal nieuwe technologieën? Kijk of u in aanmerking komt voor financiering vanuit Future and Emerging Technologies (FET). Zo wordt de basis gelegd voor toekomstige technologiën.

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Voorbeelden hiervan zijn simulatie van de hersenen, elektriciteit uit planten, quantumcomputers en volledig zelfsturende vliegtuigen. U kunt projecten indienen die visionair zijn en werken aan radicaal nieuwe technologie. Partners uit verschillende wetenschappelijke disciplines werken daarin samen.

Werkt u aan een concreet product of innovatieve dienst? Dan bieden de Horizon 2020 onderdelen Industrieel Leiderschap en Maatschappelijke Uitdagingen, mogelijk kansen.

Iedere organisatie die actief is in wetenschappelijk onderzoek en technologieontwikkeling kon deelnemen. De Europese Commissie verplicht samenwerking met buitenlandse partners.


 

Onderwerpen

Toekomstige en opkomende technologieën (Future and Emerging Technologies) bestaat uit 4 onderdelen:

 • FET Open
  Het onderwerp van de projectaanvraag is vrij. U kunt op elk moment een aanvraag indienen (continue call). Het gaat om compacte samenwerkingsprojecten (typisch 4-6 partners). Lees meer over FET-Open in de factsheet onderaan deze pagina.
 • FET Proactive
  De onderzoeksonderwerpen staan vast. In 2018 zijn dat: (1) Toekomstige technologieen voor maatschappelijke verandering (Future technologies for societal change), (2) Biotechnologie voor een beter leven (Biotech for better life) , (3) Disruptieve informatietechnologieën) (Disruptive information technologies) en (4) Nieuwe technologieen voor energie en functionele materialen (New technologies for energy and functional materials). Deze onderwerpen staat maar een keer open (eenmalige call in 2016).
 • FET-High Performance Computing
  Co-design of HPC systems and applications is inmiddels gesloten en Transition to Exascale Computing staat één keer open in 2017.
 • FET-Flagships
  Flagships zijn grootschalige onderzoeksprogramma’s met een onderzoeksbudget van ongeveer € 1 miljard voor een periode van 10 jaar. Europa financiert daarvan de helft. In deze Flagships werken vooraanstaande wetenschappers en bedrijven samen. De flagship-onderzoeken staan in principe open voor nieuwe partners en ideeën. Deelname is ook mogelijk via de nationale overheden, in Nederland via NWO. Zij financieren projecten via de calls van FLAG-ERA. Momenteel zijn er 2 FET Flagships:
  • het Human Brain Project dat de menselijke hersenen wil simuleren.
  • het Graphene-project, dat onderzoek doet naar het veelbelovende materiaal grafeen.
  • een derde Flagship richt zich op quantumtechnologie in wording.

Budget

Het budget voor FET bedraagt € 2,7 miljard voor de periode 2014-2020.

Projectpartner vinden

Zoekt u buitenlandse partners? Op de websites Ideal-ist en Cordis geeft u aan welke partners u zoekt. U ziet hier ook welke consortia op zoek zijn naar u. Of bezoek één van de challenge-gerichte proposer days, georganiseerd door de Europese Commissie.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de FET website van de Europese Commissie of neem contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.