Horizon 2020: ICT | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Horizon 2020: ICT

Gesloten
28-08-2020

Werkt u samen met buitenlandse partners aan vernieuwende ICT, zoals kunstmatige intelligentie, fintech of technologie-overdracht? 

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

Iedere organisatie die actief is in onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie kon deelnemen. De Europese Commissie verplicht doorgaans samenwerking met buitenlandse partners.

Horizon-ICT is opgedeeld in 7 technologische uitdagingen (challenges):

 1. Technologieën voor het digitaliseren van de Europese industrie (Technologies for Digitising European Industry)
  Onder meer gericht op Smart Cyber-Physical systems, TOLAE (Thin, Organics and Large Area Electronics), fotonica, robotica en micro- en nanotechnologie
 2. Europese data infrastructuur: HPC Big Data en cloudtechnologie (European Data Infrastructure: HPC, Big Data and Cloud technologies)
 3. 5G
 4. Internet van de toekomst (Next generation Internet)
  Onder meer kunstmatige intelligentie en Internet of Things
 5. Themaoverstijgende activiteiten (Cross-cutting activities)
  Onder meer fintech en de combinatie wetenschap, technologie en kunst
 6. Digitalisering en transformatie van de Europese industrie en dienstverlening: digitale innovatiehubs en platforms (Digitising and transforming European industry and services: digital innovation hubs and platforms)
  Verschillende onderwerpen gericht op technologie overdracht vergelijkbaar met de Smart Industry Fieldlab strategie in Nederland
 7. Digitale beveiliging (Cybersecurity)

Daarnaast ligt een sterke focus op ondersteuning van innovatie en acceptatie, internationale samenwerking en stimuleren van deelname van het mkb door middel van het speciaal mkb-instrument.

De Commissie past de richting van de onderzoeksgebieden per tweejarig werkprogramma aan actuele ontwikkelingen aan.

Budget

Het budget voor ICT bedraagt ruim € 8 miljard voor de periode 2014-2020.

Meer ICT in Horizon 2020

Horizon steunt ook maatschappelijke toepassingen van ICT zoals eGezondheid (eHealth), intelligente transport systemen, intelligente netwerken (smart grids) en eOverheid (eGovernment). Deze toepassingen vindt u terug in de daarbij behorende maatschappelijke uitdaging. U vindt ze niet binnen het ICT-onderdeel. Dit was in KP7 nog wel het geval.

Verder investeert Europa volop in High Performance Computing en e-Science. Dit gebeurt via de calls van onderzoeksinfrastructuren (Research Infrastructures) en toekomstige en nakende technologieen (Future and Emerging Technologies) als onderdeel van Excellente kennisbasis.

Een overzicht van de ICT-gerelateerde onderdelen binnen de verschillende maatschappelijke uitdagingen is terug te vinden op de website van Europese Commissie over ‘Information & Communication Technologies in Horizon 2020’.

Meer weten?

Achtergrondinformatie vindt u op de Europese websites Horizon 2020 - ICT en de Digital Agenda. Of neem contact op met onze adviseurs.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.