Service menu right

Klimaat en efficiënte grond- en hulpstoffen

28-08-2020

Is uw organisatie actief in onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie en draagt dat bij aan een duurzame economie en maatschappij? Kijk of u met uw internationale partners in aanmerking komt voor de subsidie Klimaatactie, Milieu, Grondstoffenefficientie en ruwe materialen.  

Actuele thema’s zijn klimaat, aardobservatie, eco-innovatie, circulaire economie, grondstoffenefficiëntie, water, op de natuur gebaseerde oplossingen (nature based solutions), duurzame steden en cultureel erfgoed. Zowel onderzoeks- als innovatieprojecten komen in aanmerking voor financiering. Iedere organisatie actief op dit terrein kan reageren op oproepen voor voorstellen (calls for proposals).

Budget

Voor de hele EU bedraagt het budget voor 2019 en 2020 € 722 miljoen. Het budget per aanvraag varieert tussen de € 1 miljoen en € 15 miljoen. Er zijn diverse projectvormen.

ProjectvormTRL*Minimum aantal partnersProjectduurSubsidie
Research and Innovation Action (RIA)Onderzoeksproject met innovatie-elementen3-53 uit 3 verschillende landenTot 4 jaar100 %
Innovation Action (IA)Innovatieproject6-73 uit 3 verschillende landen4-5 jaar70 % (non profit 100 %)
Coordination and Support Action (CSA)Ondersteunende activiteitenn.v.t.geen1-3 jaar100 %

*TRL = Technology Readiness Level: van 1 (fundamenteel onderzoek) tot 9 (gereed voor lancering in marktomgeving)

Voorwaarden

Iedere organisatie actief in onderzoek, technologische ontwikkeling of innovatie kan deelnemen. Naast onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven (inclusief mkb) zijn er ook kansen voor overheden en maatschappelijke organisaties. De Europese Commissie verplicht vaak samenwerking met Europese partners.

Aanvragen

U dient een voorstel in via het deelnemersportaal (Participants Portal) van de Europese Commissie. Hier kunt u ook terecht voor informatie over openstaande oproepen (calls). Ook in het werkprogramma 2018-2020 vindt u meer informatie over deze calls.

Aanvraagproces

Neem contact op met uw Horizon 2020-adviseurs voor Klimaat en grondstoffenefficiëntie voor advies en hulp bij het opzetten van uw project. Ook doen we reviews van projectvoorstellen. Geinteresseerd in eerder goedgekeurde projecten? Bekijk de catalogus met goedgekeurde projecten 2014-2017.

Circulaire projecten

De Rijksoverheid streeft naar een geheel circulair Nederland in 2050. Nederland neemt deel aan diverse Europese circulaire projecten die daaraan bij kunnen dragen. Bekijk hieronder een overzicht van Horizon 2020 en LIFE projecten (niet uitputtend).
 

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.