Horizon 2020: Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Horizon 2020: Marie Skłodowska Curie Actions (MSCA)

Gesloten
28-08-2020

Wilt u onderzoek doen in het buitenland of buitenlandse onderzoekers tijdelijk in dienst nemen? De MSCA biedt beurzen om in Europa te komen en te blijven werken. Internationale mobiliteit maakt een belangrijk onderdeel uit van de beurzen.

Deze regeling is gesloten. U kunt niet meer aanvragen.

4 typen Marie Skłodowska Curie Actions

De Marie Skłodowska-Curie Acties (Actions) bevatten beurzen voor onderzoekers vanuit alle wetenschappelijke disciplines. Het betreffen zowel beurzen voor individuele onderzoekers als voor consortia van kennisinstellingen en bedrijven. Internationale mobiliteit maakt een belangrijk onderdeel uit van de beurzen.

De Europese Commissie wil op deze manier de onderzoeksvaardigheden van onderzoekers ontwikkelen en hen betere carrièreperspectieven bieden. Met deze beurzen moet het voor onderzoekers aantrekkelijker worden om in Europa te komen en te blijven werken.

De MSCA bieden verschillende mogelijkheden om een bepaalde periode onderzoek te doen in het buitenland. Ze bieden ook mogelijkheden om buitenlandse onderzoekers tijdelijk in dienst te nemen. Alle wetenschapsgebieden komen voor financiering in aanmerking.

Er zijn 4 typen Marie Skłodowska Curie Actions:

 • Action 1: Innovative Training Networks (ITN)
  Trainingsnetwerken voor het opleiden van beginnende onderzoekers
 • Action 2: Individual Fellowships (IF)
  Internationale mobiliteit voor meer ervaren onderzoekers (meer dan vier jaar onderzoekservaring)
 • Action 3: Research and Innovation Staff Exchange (RISE)
  Intersectoraal en internationaal staf uitwisselingsprogramma
 • Action 4: COFUND
  Co-financiering van regionale, nationale and internationale beursprogramma’s

Bekijk animatiefilmpjes voor een indruk over de mogelijkheden van dit programma.

Budget

Het budget voor MSCA bedraagt € 5,6 miljard voor de periode 2013-2020. De beurs bestaat bij deze meeste MSC Actions uit een vergoeding voor het salaris van de onderzoeker - de zgn. toelage voor levensonderhoud (living allowance) en mobiliteitstoelage (mobility allowance) - en een budget voor onderzoeks- en trainingskosten van deze onderzoeker, evenals een vergoeding voor managementkosten.

Het totale budget per beurs is daarom afhankelijk van het aantal aan te nemen onderzoekers.

Voorwaarden

Het budget voor MSCA bedraagt € 5,6 miljard voor de periode 2013-2020.
De Europese Commissie publiceert jaarlijks oproepen voor voorstellen (calls for proposals) voor de verschillende soorten Marie Curie-beurzen. Voor iedere soort gelden andere regels over wie kan indienen en voor welke onderzoekers de beurs geschikt is.

In het deelnemersportaal (Participant Portal) van de Europese Commissie vindt u welke oproepen (calls) open zijn.

Meer weten?

Documenten

 • In het document Introduction to MSC Actions Jan 2019 vindt u alle oproepen voor 2019 en 2020.
 • Bent u van plan een voorstel in te dienen voor de MSCA Individual Fellowships, Innovative Training Networks of COFUND projecten? Om u te helpen vindt u hieronder documenten ('Handbooks') met tips voor het schrijven van een succesvol voorstel.
 • Heeft u vragen over de financiële aspecten van een Marie Curie beurs? Bekijk dan het document FAQ Finances and Marie Curie allowances in H2020 met vragen en antwoorden hierover.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.