Service menu right

Horizon 2020: Speciaal mkb-instrument

Bent u werkzaam bij een internationaal georiënteerd, innovatief bedrijf met de ambitie om te groeien? Het mkb-instrument (SME instrument) van Horizon 2020 ondersteunt het naar de internationale markt brengen van een nieuw product, proces of dienst.

Budget

Het budget voor de periode 2018-2020 bedraagt ruim € 1,5 miljard.

  • Het mkb-instrument ondersteunt met het uitvoeren businessplan - Financiering € 500.000 tot € 2,5 miljoen (70%) – looptijd: 12-24 maanden

Voorwaarden

Een bedrijf kan één keer per 'cut-off date' (zie aanvragen) een projectvoorstel indienen. Dat doet u individueel. U kunt wel zo vaak herindienen als u wil. Andere organisaties zoals kennisinstellingen en andere bedrijven kunnen alleen via onderaanneming meedoen.

Aanvragen

Dien uw aanvraag in via het deelnemersportaal (The Funding and Tenders Portal) van de Europese Commissie. Voor uw aanvraag heeft u een ECAS-account nodig dat u via het de Funding and Tenders Portal aanvraagt.

U kunt op elk moment een projectaanvraag indienen. Het mkb-instrument werkt met een continu open oproep. Deze oproep heeft 4 deadlines (cut off dates) per jaar. Alle deadlines vindt u in het werkprogramma en op het deelnemersportaal.

Uitvoeren businessplan

Voor deze fase is financiering beschikbaar van € 500.000 tot € 2,5 miljoen (70%-subsidiepercentage). Deze fase richt zich vooral op innovatieve scale-ups die willen opschalen en een nieuw product, proces of dienst naar de Europese markt willen brengen. Let op! Het format van het aanvraag formulier is veranderd. Op het deelnemersportaal vindt u het nieuwe aanvraagformulier en de nieuwe guideline. De looptijd van een project is 12 tot 24 maanden.

Pilot gemixte financiering (subsidie en investering)

Vanaf de oproepdeadline op 9 oktober 2019 is het mogelijk naast de mkb (SME) fase 2 subsidie aanvullend investeringsgeld op te halen. Het blijft ook mogelijk om alleen de subsidie aan te vragen. De Europese commissie geeft aan dat per project een maximaal investeringsbedrag van € 15 miljoen aangevraagd kan worden. Het betreft een pilot om gemixte financiering (Engels: blended finance: subsidy + equity) aan te bieden. Wanneer u interesse heeft voor deze pilot dan neemt u contact op met Team IRIS en lees de veelgestelde vragen over de pilot gemixte financiering op de EC-website.

Aanvraagproces

Het schrijven van een aanvraag kost de nodige inspanning: de matching met het programma en het schrijven van het uiteindelijke voorstel. Lees hoe Team IRIS u hierbij kan ondersteunen.

Meer weten?

Wilt u meer tips? Of wilt u dat we uw voorstel meelezen en van feedback voorzien, neem dan contact op met team IRIS.

Of lees meer over het SME-instrument op de pagina van de Europese Commissie.

Op de website van de EASME vindt u alle eerdere winnaars van dit instrument.