Service menu right

Innovatiekrediet

Bent u bezig met de technische ontwikkeling van een nieuw product of met de klinische ontwikkeling van een medicijn of apparaat? U kunt profiteren van het Innovatiekrediet. Het Innovatiekrediet is voor de ontwikkeling van veelbelovende en uitdagende innovaties met een uitstekend marktperspectief.

Alle bedrijven, zowel starters als gevestigde bedrijven (groot of klein), kunnen profiteren van het Innovatiekrediet.

Met het Innovatiekrediet wil het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een bijdrage leveren aan de innovatiekracht en een duurzame groei van de Nederlandse economie.
De overheid vult met het Innovatiekrediet een gat op de kapitaalmarkt, waarbij innovatieve projecten niet geheel uit eigen middelen of door de markt kunnen worden gefinancierd. In deze fase is er nog geen omzet en zijn ondernemers druk doende om iets werkend te krijgen.

Versoepeling voorwaarden betalingsverplichtingen

Het kabinet heeft vanwege het coronavirus uitzonderlijke, economische maatregelen aangekondigd. Een van die maatregelen is de versoepeling van voorwaarden binnen bestaande regelingen.

Uitstel betaling bij Innovatiekrediet

Als u gebruik maakt van het Innovatiekrediet, krijgt u 6 maanden uitstel van rentebetalingen en aflossingen. Dit uitstel gaat in per 1 april 2020 en duurt tot en met 30 september 2020. De rente die geldt voor uw Innovatiekrediet tellen we tijdens deze 6 maanden op bij het uitstaande saldo. Het aflossingsschema dat per 1 april 2020 voor uw Innovatiekrediet geldt, schuift door naar 1 oktober 2020. U hoeft dan niet op 1 oktober 2020 in één keer de uitgestelde rente- en aflossingstermijnen te betalen. Deze termijnen betaalt u later door de verlenging van het aflossingsschema.

Met deze maatregel willen wij u helpen uw liquiditeit te behouden of te herstellen. U bent natuurlijk niet verplicht hiervan gebruik te maken.

Geplande betalingen in periode april tot en met september

Als er voor u in de periode van 1 april tot en met 30 september geplande rente- en aflossingsbetalingen gelden, dan ontvangt u van ons een brief met uitleg.

Budget

Het budget voor technische ontwikkelingsprojecten is voor 2020 met € 10 miljoen verhoogd naar € 40 miljoen. Het budget voor klinische ontwikkelingsprojecten bedraagt voor 2020 onverminderd € 30 miljoen.

Hoeveel krediet kunt u krijgen?

De grootte van uw bedrijf bepaalt voor welk percentage krediet u in aanmerking komt. Het maximale krediet voor klinische ontwikkelingsprojecten is per 7 februari 2020 € 5 miljoen. Voor technische ontwikkelingsprojecten is het maximale krediet € 10 miljoen. Lees meer over de kredietpercentages Innovatiekrediet.

Voorwaarden

RVO honoreert niet elke aanvraag voor een Innovatiekrediet. Uw project moet aan een aantal voorwaarden voldoen.

Wet- en regelgeving

Infographic 10 jaar Innovatiekrediet

Wat heeft 10 jaar Innovatiekrediet opgeleverd? Bekijk de infographic of lees het in de tekstversie.

Innovatiekrediet in de praktijk

"We kozen voor een gezonde manier van groeien door voor de innovatie vreemd vermogen aan te trekken. Daar zijn helaas niet veel mogelijkheden voor. Financiers vinden het vaak te risicovol en we wilden ook niet meer aandelen gaan uitgeven. Het Innovatiekrediet, dat we ontvingen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), kwam daarom als geroepen."

Aan het woord is Hans de Boer, oprichter van GreenFlux. Lees zijn verhaal.

Lees over andere inspirerende innovaties die mede mogelijk zijn gemaakt met het Innovatiekrediet.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *