Interventieregelingen openbare opslag | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Interventieregelingen openbare opslag

Bijna open
20-01-2021

Als marktdeelnemer kunt u boter en mageremelkpoeder aan ons verkopen voor de openbare opslag. Hierdoor kunnen wij de producten opslaan om het aanbod te verlagen en daarmee de marktprijs te verhogen. Dit kan elk jaar van 1 maart tot en met 30 september. Als de markt het toelaat kunt u de producten weer van ons kopen.

De marktprijs hangt af van vraag en aanbod op de Europese markt. Als deze onder een vaste waarde komt (de interventieprijs), halen wij de producten tijdelijk uit de markt. U kunt gebruikmaken van deze regelingen bij een marktverstoring. Bijvoorbeeld bij het coronavirus.

Voorwaarden

Voor de opslag van de boter en het mageremelkpoeder houdt u zich aan voorwaarden. Een aantal voorwaarden zijn:

  • U bent eigenaar of een natuurlijk- of rechtspersoon van een bedrijf in de Europese Unie (EU). Dit bedrijf staat ingeschreven in een btw-register in de EU.
  • Verkoopt u de boter of het mageremelkpoeder? Dan heeft u dit maximaal 31 dagen geleden gemaakt voordat wij uw offerte ontvangen of voor de datum dat de inschrijving sluit.
  • U heeft koemelk gebruikt voor de boter of het mageremelkpoeder. Deze melk komt uit de EU.
  • De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert de boter of het mageremelkpoeder bij de inslag hiervan in het opslagpand.
  • U verkoopt per keer minimaal 30.000 kg mageremelkpoeder of boter.

Er zijn meer voorwaarden. Deze staan in de brochures onder het kopje Voorwaarden aankoop openbare opslag. U vindt de brochures van 2020 hieronder op deze pagina. Hierin staat ook hoeveel u voor de opslag krijgt.

Aan- en verkoopproces

U verkoopt de boter of het mageremelkpoeder tegen een vaste interventieprijs. De prijs is voor boter € 221,75 en voor mageremelkpoeder € 169,80 per 100 kilogram. In totaal mag de EU maximaal 50.000 ton boter en 109.000 ton mageremelkpoeder voor deze vaste prijs kopen. Is deze hoeveelheid bereikt? Dan sluit de Europese Commissie de aankoop tegen de vaste interventieprijs. De commissie kan dan besluiten om door te gaan met de inschrijvingen. U schrijft zich dan in om uw boter of mageremelkpoeder te verkopen.

Als de markt het toelaat kunt u opgeslagen producten kopen. De Europese Commissie opent dan de verkoop uit openbare opslag door middel van inschrijvingen. Op dit moment zijn er geen voorraden.

Voorwaarden aankoop voor openbare opslag

In deze brochures leest u alle voorwaarden voor de verkoop van de opslag van boter en mageremelkpoeder. Hierin staat ook hoeveel u voor de opslag krijgt.

Welke producten kan ik verkopen?

U kunt elk jaar boter en mageremelkpoeder aan ons verkopen voor de openbare opslag. Daarnaast is dit soms ook mogelijk voor:
  • rundvlees
  • rijst
  • granen
De opslag van deze producten komt bijna nooit voor. Als dit wel voorkomt, vindt u hierover meer informatie op deze pagina.

Meer weten?

Wilt u meer weten over interventieregelingen? Kijk dan op de pagina Interventieregelingen opslag.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
De komende tijd zoeken wij testers voor het nieuwe ontwerp van onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.