Service menu right

ISDE: Subsidie duurzame energie voor particulieren

Wilt u uw huis verwarmen tegen lagere kosten en in Nederland de uitstoot van CO2 verminderen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Daarmee krijgt u een deel van uw investeringskosten terug na de aanschaf van een of meer warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels of biomassaketels.

De ISDE-subside is bestemd voor particulieren met een burgerservicenummer (BSN) en voor buitenlandse particulieren met bijvoorbeeld een (vakantie)woning in Nederland.

Budget

De beschikbare subsidie voor zakelijke gebruikers en particulieren bedraagt in 2019 € 160 miljoen. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten.

Stand van zaken

Wilt u weten hoeveel budget er in 2019 nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE.

Hernieuwde subsidieaanvraag bij uitputting budget

Het kan voorkomen dat het subsidiebudget voor het jaar op is. U ontvangt dan een brief waarin staat dat de subsidie niet wordt uitgekeerd door uitputting van het budget. Vanaf dit moment heeft u 12 maanden de tijd om opnieuw uw aanvraag in te dienen. U kunt dan aanspraak maken op het beschikbare budget van het opvolgende jaar.

Aanvragen

  • In 2019 kunt u subsidie aanvragen tot en met 31 december 2019 (17.00 uur). Aanvragen doet u via mijn.rvo.nl. Als particulier heeft u hiervoor DigiD nodig.
  • Let op: vanaf 1 oktober 2019 is de aanvraagroute gewijzigd voor particulieren die woonruimtes of bedrijfsruimtes verhuren. Particuliere commerciële verhuurders worden nu aangemerkt als zakelijke aanvragers. Als zij geen KvK-nummer hebben, kunnen zij de subsidie aanvragen met hun DigiD. Dit kan alleen als eHerkenning niet mogelijk is.
  • RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.
  • Meer dan 90% van de aanvragen handelen we binnen 8 weken af. De overige aanvragers ontvangen na ongeveer 7 weken een brief. Hierin vermelden we dat de afhandeltermijn eenmalig wordt verlengd. Bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie ontbreekt.

Stappenplan voor uw aanvraag

Gaat u ISDE-subsidie aanvragen? Doorloop eerst het ISDE Stappenplan voor uw aanvraag.

In de praktijk

Hoe verwarmt u uw huis op een duurzame manier en zorgt u voor warm water? Met een handige tool ziet u welke techniek voor uw woning het meest geschikt is. Ga naar de campagnewebsite www.duurzamewarmte.nl.

Wet- en regelgeving

Heeft u meer informatie nodig om na te gaan of een apparaat voldoet aan de (technische) eisen voor de ISDE? Raadpleeg dan de Wet- en regelgeving  ISDE.